Företagslån till nya företag och startups har varit svårt att få. Lån är ofta en viktig finansiering för alltifrån nystartade småföretag till medelstora företag. Men det går att ta företagslån för ett nytt företag. Vi har jämfört lån till företag från de bästa långivarna 2023. Hitta företagslån till nystartat företag med vår hjälp!

Idag är det nästan bara de traditionella storbankerna som ska ha och titta på en mängd papper som historik, balans- och resultatrapporter och krångliga affärsplaner. Allt fler långivare tittar mer på dina framtidsplaner.

LendoLåna 50 000 – 3 000 000 kr
Löptid 4 - 36 mån
UC
Bet.anm. - accepteras
17 långivare
Lån till nytt bolag - ja
Trustpilot - 4,5 av 5 (1 529 betyg)
Läs mer och ansök
FrodaLåna 10 000 – 15 000 000 kr
Fast avgift i stället för ränta
Löptid 1 - 36 mån
Bisnode
Bet.anm. - accepteras
Lån till nytt bolag - ja, efter sex månader
Trustpilot - 4,8 av 5 (368 betyg)
Läs mer och ansök
ApprovaLåna 30 000 – 300 000 kr
Löptid 2 - 18 mån
Bisnode
Bet.anm. - accepteras
Lån till nytt bolag - ja
Trustpilot - Saknas
Läs mer och ansök
ZmartaLåna 10 000 – 5 000 000 kr
Löptid 1 - 60 mån
UC
Bet.anm. - accepteras
Lån till nytt bolag - ja
Trustpilot - 4,6 av 5 (3 331 betyg)
Läs mer och ansök

Att låna till nya företaget

Har du ett nystartat företag kan det krävas finansiering utifrån för att verksamheten ska kunna få fart. Tidigare har det varit väldigt svårt för nystartade företag att få företagslån och entreprenörer som har vänt sig till storbankerna har i princip fått vända i dörren. Anledningen är att det historiskt sett varit svårt att bli beviljad ett företagslån för ett nytt företag på grund av att det inte funnits någon omsättning. Bankerna och långivarna har krävt ekonomiskt underlag för att låna ut pengar trots att nystartade bolag varken hr hunnit få någon omsättning eller något resultat att visa upp.

Detta har tack och lov förändrats och det blir allt mer vanligt att långivare ser på hur de ekonomiska framtidsutsikterna ser ut för det nya företaget. En del banker och långivare kallar dessa lån för nystartslån och är fota begränsade till lite lägre lånebelopp. I vår lista har vi i stället presenterat de långivare och banker som kan erbjuda vanliga lån för nytt företag och på lite större summor.

Därför får nystartade företag nej från banken

Funderar du på att starta företag eller har du precis startat ett nytt företag? Att låna pengar från banken till ett nystartat företag är tyvärr inte alltid enkelt. Mycket beror på att risken är som högst i början innan verksamheten kommit igång och många stora banker tycker att beloppen är för små för att lägga tid och resurser för att hjälpa till. Bankerna tycker om låg risk och helst vill de låna ut höga belopp till stora företag.

Vad räknas som ett nystartat företag?

Lån till nystartat företag
Ett nystartat företag innebär ett företag som ännu inte har startat företag eller inte lämnat in det första bokslutet till Bolagsverket. Några banker har satt en gräns för att det behövs tre bokslut för att verksamheten inte ska räknas som nystartad. Det kan verka lite märkligt eftersom det just är de tre första åren av ett företag som brukar vara de allra svåraste. Det är då man kan behöva tillfälliga tillskott av kapital för att växa.

Lån till nystartade bolag

Aktiebolag

Många banker och långivare ser aktiebolag som något positivt. Då har man gått in med ett aktiekapital och det finns ofta flera personer med i företaget. Kan man även lägga till någon som går i personlig borgen, som borgensman, med dig som ansöker om lånet är det ett extra plus.

Betalningsanmärkningar kan vara ett hinder och om man blir beviljad ett lån är det kanske ett lägre belopp till ett lite högre pris.

Enskild firma

Som EF, nystartad enskild näringsidkare, kan det vara svårt att hitta rätt typ av finansiering. Man kanske har en lite mindre verksamhet som eventuellt är säsongsbetonad eller på andra sätt känslig. Banker har traditionellt sett varit mindre benägna att erbjuda lägre lån till enskilda firmor. Mycket på grund av att det helt enkelt inte har varit tillräckligt lönsamt för banken.

Handelsbolag

Det är fördelaktigt om du kan få en eller två personer till som kan vara borgensman och gå i personlig borgen för lånet. Det innebär att dessa personer blir personligt betalningsansvariga för lånet. Har du och den andra personen ordnad ekonomi, brukar det underlätta för att få önskat lånebelopp och en låg avgift för lånet.

Kommanditbolag

Även här är det mycket positivt om det är två stycken som delar ansvaret för lånet mellan en kommanditdelägare och en komplementär.