Ibland uppstår det situationer i livet när du behöver låna pengar akut och snabbt med låg ränta. Ett akutlån kan då vara nödvändigt. Kan man vänta någon dag med att ha pengarna på kontot är det allra bästa att ansöka genom en låneförmedlare för att få så bra villkor och låg ränta som möjligt. Här går vi igenom vilka alternativ du har när du behöver pengar akut.

Om du behöver låna pengar finns det olika alternativ att välja mellan. Det kan vara bra att undersöka flera olika låneprodukter för att hitta det som passar dig bäst. Här är några saker att tänka på när du väljer lån:

  1. Ränta: Jämför räntor hos olika långivare för att hitta den lägsta möjliga räntan.
  2. Lånebelopp: Tänk på hur mycket pengar du behöver låna och om du kan betala tillbaka lånet enligt de villkor som gäller.
  3. Återbetalningstid: Välj en återbetalningstid som passar dina förutsättningar. Ju längre återbetalningstid, desto lägre månadskostnad men desto högre total kostnad.
  4. Villkor: Läs igenom villkoren noga för att få en bättre förståelse för vad som gäller för lånet.

Det finns olika typer av lån att välja mellan, till exempel privatlån eller bolån. Välj det lån som passar dig bäst och tänk på att alltid jämföra olika alternativ för att hitta det mest fördelaktiga lånet för dig.

Det finns två alternativ för att låna pengar snabbt:
Lån hos låneförmedlare – För att få så låg ränta som möjligt
Lån utan UC – När du akut behöver pengar med mindre lånebelopp

Låna pengar med lån hos låneförmedlare

Om du kan vänta någon bankdag med att få pengarna utbetalda kan du genom en låneförmedlare få låneerbjudande från flera långivare samtidigt. Inom 24 timmar brukar de som kan erbjuda lån ha svarat och många svarar nästan direkt. Sedan är det bara att jämföra och välja det mest förmånligaste lånet.

LendoLåna 10 000 kr – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,95 - 29,95%
Återbetalningstid 1-15 år
Lägsta årsinkomst 110 000 kr
40 långivare, UC, Bet.anm. - ja (4 st)
Räkneexempel lån: 300 000 kr i 12 år. Totalt att återbetala 408 733 kr på 144 avbetalningar = 2 838 kr/mån. Nom. rörlig ränta 5,42 %. Eff. ränta 5,56% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift fr. 0 kr).Läs mer och ansök om lån
ZmartaLånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 3,30 - 30,40%
Återbetalningstid 1-20 år
Lägsta årsinkomst 100 000 kr
35 långivare, UC, Bet.anm. - ja
Räkneexempel lån: 180 000 kr i 10 år. Totalt att återbetala 243 435 kr med 2 549 kr/mån. Nom rörlig ränta 6,99%. Eff. ränta 7,22% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).Läs mer och ansök om lån
LånekollLåna 10 000 kr – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,94 - 29,33%
Återbetalningstid 1-20 år
Lägsta årsinkomst 120 000 kr
29 långivare, UC, Bet.anm. - ja
Räkneexempel lån: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 112 860 kr på 60 avbetalningar = 1 881 kr/mån. Nom. rörlig ränta 4,85%. Eff. ränta 4,96% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).Läs mer och ansök om lån

Lån utan UC när du behöver pengar akut

När du akut behöver pengar med mindre lånebelopp.

Extralånet

Tillåter betalningsanmärkningar
Kreditupplysning med Bisnode

Låna 10 000 kr – 50 000 kr
Effektiv ränta 28,01%
Återbetalningstid 1 – 10 år
Lägsta årsinkomst 150 000 kr
Bisnode
Bet.anm. – ja
Utbetalningstid: Inom 1 – 2 bankdagar efter beviljad ansökan.


Räkneexempel lån: 20 000 kr i 1 år. Totalt att återbetala 22 805 kr med 1 900 kr/mån. Nom bunden årsränta 24,95%. Eff. årsränta 28,01% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).

Brixo

Tillåter betalningsanmärkningar
Kreditkoll med Bisnode

Låna 3 000 kr – 50 000 kr
Nominell ränta 27,95% och effektiv ränta 31,8%
Återbetalningstid beroende på storlek av lån
Lägsta årsinkomst 150 000 kr
Bisnode
Bet.anm. – ja
Utbetalningstid: Samma dag som krediten beviljas. Besked normalt inom 24 timmar under helgfria vardagar.


Räkneexempel lån: 10 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 11 580 kr med 965 kr/mån. Nom bunden årsränta 27,95%. Eff. årsränta 31,8% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).

Vad är ett akutlån?

Ett akutlån är en form av snabblån för akuta situationer då den som lånar har behov av att få pengar direkt på sitt konto. Dessa lån gäller alltid för små belopp och de har korta löptider, vilket innebär att du förväntas betala tillbaka den lånade summan inom en relativt kort tidsperiod.

Detta krävs för att få låna pengar akut

För att få låna pengar akut gäller i regel samma sak som för ett snabblån.

  • Du måste vara över 18 år
  • Du måste vara svensk medborgare
  • Du måste ha någon form av inkomst
  • För att få pengarna direkt på ditt konto inom några minuter behöver du ha ett bankkonto hos en bank som långivaren samarbetar med
  • Du behöver svenskt BankID
  • Ofta kan betalningsanmärkning accepteras men inte skulder hos Kronofogden

Uppfyllda grundkrav innebär inte per automatik att din ansökan om akutlån kommer att beviljas. Alla långivare gör alltid en individuell bedömning och anser de exempelvis att din inkomst eller kreditvärdighet är för låg även om du uppfyller grundkraven kan din ansökan komma att nekas.

Räkneexempel

För att ge dig en bättre bild av vad det kan kosta att ta ett akutlån har vi tagit fram ett räkneexempel för ett lån från Brixo:

Om du lånar 10 000 kronor med en löptid över 12 månader betalar du cirka 955 kr per månad. Totalt blir detta 11 460 kronor, vilket innebär att den totala kostnaden för lånet blir 1 460 kronor.

Även om du behöver ett lån just nu för att betala en räkning som förfaller, bör du ALLTID först försöka hitta andra lösningar. Trots att det idag finns omstartslån och skuldsanering, om man nu skulle behöva det, är detta något som bör undvikas om möjligt. Även om du har enorma skulder som växer snabbare än du kan betala av dem, är det inte garanterat att du kommer blir godkänd för ett omstartslån, än mindre att du blir godkänd för en skuldsanering.

Olika former av akutlån

Det finns olika former av akutlån. Vi listar här några varianter och vad som gäller för dig som ansöker om dessa lån när du behöver ett akut lån direkt.

Akut lån utan uc

När du behöver låna pengar akut rör det sig ofta om mindre summor. Om du vid ett senare skede behöver låna större summor pengar i form av ett privatlån eller bolån kan det framstå som mindre ansvarsfullt om det har gjorts många kreditupplysningar på dig. Därför erbjuder många långivare lån där de använder sig av andra kreditupplysningsbolag.

Akut lån med betalningsanmärkning

Det går att få akut lån med betalningsanmärkning. Många långivare som erbjuder akutlån tittar endast på din nuvarande förmåga att betala tillbaka. Anledningen till det är att det rör sig om relativt små belopp och korta löptider.

Akut lån med skuld hos Kronofogden

I de allra flesta fall nekas din låneansökan direkt om du har en skuld hos Kronofogden. Endast i mycket sällsynta fall går det att få ett akutlån trots skuld hos Kronofogden.

I så fall rör det sig om högsta möjliga ränta, och du måste kunna bevisa att din betalningsförmåga är god. I och med att processen blir mer komplicerad på grund av skulden hos Kronofogden kan det därför ta längre tid att få ansökan beviljad.

Akutlån passar dig som

Plötsligt får en oväntad utgift

Om du exempelvis behöver lämna in bilen på verkstan eller om du behöver dyr tandvård men inte får in pengar på ett par veckor.

Akutlån passar inte dig som…

Behöver låna större summor pengar

Om du exempelvis ska renovera eller köpa en bil är det bättre att ansöka om ett privatlån som har en lägre ränta.

Tänk på detta innan du lånar pengar akut

När du lånar pengar är det viktigt att du har en plan för hur lånet ska betalas tillbaka. Vi har tagit fram den här checklistan som du kan checka av innan du ansöker om ett lån.

Behöver jag verkligen ett lån?

I många fall finns det andra lösningar. Exempelvis kan man ofta köpa på avbetalning, vilket ger betydligt bättre villkor än ett snabblån.

Hur mycket behöver jag faktiskt låna?

Se till att du inte lånar mer än vad du behöver.