Om du har svårt att betala dina fakturor på grund av flera dyra lån och krediter kan en lösning vara att slå samman dem.

Ett samlingslån innebär att du tar ett nytt privatlån för att lösa dina befintliga skulder och samla dem hos en bank eller långivare med en lägre ränta. Dessa lån brukar också kunna sökas även om du har betalningsanmärkningar, men om du har en stor skuld hos Kronofogden kan skuldsanering vara ett mer realistiskt alternativ.

Innan du tar ett samlingslån är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet med lägst ränta.

Jämför samlingslån

Ett bra samlingslån ska kunna ersätta dina existerande lån och ge bättre ränta. Det finns många långivare att välja mellan, så det kan vara svårt att hitta den som passar dig bäst. Genom att använda vår jämförelsetjänst har vi underlättat för dig med att lista de bästa långivarna.

Lendo

Svar från upp till 40 långivare
Endast 1 kreditupplysning

Belopp 10 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,95 - 29,95%
Löptid 1-15 år
Lägsta årsinkomst 110 000 kr
40 långivare
UC
Accepterar betalningsanmärkning - ja
Utbetalning 2 - 5 bankdagar

Räkneexempel: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 108 623 kr med 1 781 kr/mån. Nom. rörlig ränta 3,25%. Eff. ränta 3,30% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift fr. 0 kr).
Coop Bank

1% ränterabatt för medlemmar

Belopp 15 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 5,06 - 22,68%
Löptid 2-15 år
Lägsta årsinkomst 240 000 kr
UC
Accepterar betalningsanmärkning - nej
Utbetalning 2 - 3 bankdagar

Räkneexempel: 90 000 kr i 8 år. Totalt att återbetala 111 051 kr med 1 165 kr/mån. Nom. rörlig ränta 4,90 %. Eff. ränta 5,50% (aviavgift 20 kr/0 kr vid autogiro, uppl. avgift 0 kr).
Lånekoll

Sök lån hos flera långivare med en ansökan

Belopp 10 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,94 - 29,33%
Löptid 1-20 år
Lägsta årsinkomst 120 000 kr
29 långivare,
UC
Accepterar betalningsanmärkning - ja
Utbetalning 1 - 5 bankdagar

Räkneexempel: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 112 860 kr på 60 avbetalningar = 1 881 kr/mån. Nom. rörlig ränta 4,85%. Eff. ränta 4,96% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).
SE ALLA LÅN

Vilken långivare är bäst för att samla dyra lån?

Hitta lån med lägsta räntan när du behöver låna pengar med ett samlingslån. Om du sitter på många dyra lån och krediter är det ofta fördelaktigt att slå ihop alla små lån till ett större lån. Jämför och hitta bästa samlingslånet 2023 hos oss när du vill samla lån med bäst ränta.

  • Lendo: Lånebelopp 10 000 – 600 000. Ränta 2,95 – 29,95%.
  • Lånekoll: Lånebelopp 10 000 – 600 000. Ränta 2,94 – 29,33%.
  • Coop: Lånebelopp 15 000 – 600 000. Ränta 5,06 – 22,68%.
  • Marginalen Bank: Lånebelopp 25 000 – 500 000. Ränta 3,62 – 21,63%.
  • Zmarta: Lånebelopp 5 000 – 600 000. Ränta 3,30 – 30,40%.
  • Likvidum: Lånebelopp 10 000 – 600 000. Ränta 2,99 – 29,27%.
  • Enklare: Lånebelopp 5 000 – 600 000. Ränta 3,01 – 29,27%.
  • Seven Day: Lånebelopp 10 000 – 500 000. Ränta 3,95 – 14,60%.

Omstartslån utan säkerhet

Jämför omstartslån hos oss för att få en ekonomisk nystart genom att bli av med skulder hos Kronofogden. Sänk din månadskostnad och lös dyra skulder med ett nystartslån eller omstartslån.

  • Hitta bästa lån för att lösa Kronofogdeskulder
  • Nystartslån utan säkerhet
  • Omstartslån upp till 600 000 kr

Samla dina skulder till ett lån med låg ränta

Slå samman dina skulder till ett enda stort lån med lägre ränta. Bästa-lånet.se är bästa jämförelsetjänsten för dig som vill slå ihop lån och krediter till ett större lån i stället för att behöva betala på många små lån och kreditköp. Använd vår jämförelsetjänst med samlingslån. Här har vi sammanställt en lista över de bästa samlingslånen. Allt för att göra det enkelt för dig att lösa onödigt dyra lån. Genom att samla ihop alla dina lån och små krediter har du möjlighet att spara väldigt mycket pengar genom att få den effektiva räntan billigare.

Exempelkostnad för ett samlingslån:

Lånebelopp: 100 000 kr
Löptid: 5 år
Effektiv ränta: 5,69%
Total räntekostnad: 15 444 kr
Totalt att återbetala: 115 444 kr

Det är svårt att säga vilket lån som är det allra bästa eftersom det finns många olika faktorer att beakta när man jämför lån. Det är viktigt att tänka på hur mycket pengar man behöver låna, hur lång återbetalningstid man vill ha, vilken ränta lånet har och vilka avgifter och kostnader som ingår. Det är också viktigt att undersöka vilka villkor och förutsättningar som gäller för lånet, så som om det är ett bundet eller rörligt lån, om det finns möjlighet att betala av lånet tidigare än planerat, och om det finns några säkerheter som krävs.

Går det att samla trots låg kreditvärdighet?

Ja, det är möjligt att kunna bli beviljad ett samlingslån trots låg kreditvärdighet. Flera långivare kan också erbjuda dig samlingslån till bra ränta även om du har betalningsanmärkningar. Om du är skuldfri hos Kronofogden och har en regelbunden inkomst på minst 8 400 kr i månaden kan du ha möjlighet att samla dina lån fast du har en dålig kreditvärdighet.

Dock varierar minimumkraven hos olika långivare, och bara för att du uppfyller grundkraven innebär det inte att din kreditvärdighet är tillräckligt stark. Det som är viktigt att tänka på är att de långivare som erbjuder samlingslån med låg kreditvärdighet ofta har höga räntor.

Spara pengar på att samla dina lån och krediter

Många väljer att samla sina krediter och lån till ett stort lån för att enkelt spara pengar. Hur kan ett nytt lån spara pengar? Jo, om lånet har en billigare ränta blir den totala månadskostnaden lägre. Sedan är det så klart mycket enklare att hålla reda på ett enda lån i stället för flera snabblån eller kreditkort. Jämför olika samlingslån och tjäna pengar på att byta lån genom att spara in pengar på räntan.

Tips för att tjäna på ett samlat lån

  • Jämför och få bättre ränta – Jämför långivare för att se vem som kan ge dig den lägsta räntan och bästa villkoren. Du kan på så sätt spara både tid och pengar.
  • Bättre kreditbetyg med bara en UC – Genom att använda dig av en låneförmedlare tas endast en UC när du ansöker om samlingslån. Det ger dig bättre kreditbetyg än att ansöka hos flera långivare inför nästa gång du ska söka lån.
  • Få pengar över genom att samla lån till bäst ränta – När du bakar i hop flera små lån till ett större lån med lägre ränta än vad du har totalt för dina mindre lån får du mer pengar över.

Jämför lån för att lösa skulder

Det finns många olika långivare att välja mellan, så det kan vara en god idé att jämföra flera olika lån för att hitta det som passar bäst för just dina behov. Du kan också prata med en rådgivare på en bank eller på en låneförmedlare, som kan hjälpa dig att jämföra olika lån och ge råd om vilket lån som kan vara det mest lämpliga för dig.

Samla små lån genom att ta ett nytt billigare lån för att lösa skulder. Titta i vår lista vad olika långivare kan erbjuda dig för bästa ränta för ditt lån, oavsett om du behöver låna 50000 kr, 110000 kr eller andra lånesummor. För att öka dina chanser att få en låg ränta lönar det sig att ha en medsökande i låneansökan. Gör en jämförelse på lån för att hitta det bästa lånet för dig.

Att använda sig av en låneförmedlare är ett bra alternativ

Att jämföra samlingslån är en kostnadsfri, enkel och snabb process. Särskilt smidigt är det när du går via en låneförmedlare. Genom att använda dessa förmedlare hittar du enkelt bra samlingslån. Du får svar från flera banker samtidigt med enbart en UC som vill ge dig den bästa räntan så att du kan betala av dina mindre lån och krediter!

Med låneförmedlarnas enkla verktyg på deras hemsidor anger du det belopp du vill låna och hur stora dina mindre lån är så att långivaren vet hur mycket du behöver samla. Du skickar in din ansökan helt kostnadsfritt. I samband med det tas det en UC, kreditupplysning, för att se hur din återbetalningsförmåga ser ut. Under förutsättningen att kreditupplysningen accepteras av de olika bankerna presenteras förslag på de långivare som kan bevilja dig ett lån och till vilken ränta. Du får en översikt av alla förslag vilket gör det enkelt att välja den långivare som passar dig och din ekonomi bäst. Det är helt kostnadsfritt att göra en ansökan.

Om du redan är kund hos en av långivarna kan de även hjälpa dig att förhandla ner räntan ytterligare. För att detta ska vara möjligt krävs det att du har skött betalningarna, så att bankerna ser att du kan betala tillbaka det du lånat.

Utöver låneförmedlarna erbjuder även andra långivare bra samlingslån. Dessa långivare hittar du i vår list längst upp.

Besök förmedlarna och gör en kostnadsfri och enkel jämförelse på lån för att hitta det bästa samlingslånet för dig.

Att ta lån trots betalningsanmärkning

Ofta brukar det vara svårt att bli beviljad lån när man har en betalningsanmärkning. En anmärkning kan leda till dålig kreditvärdighet. Du kan få bättre kreditvärdighet bara genom att samla de lån och krediter du har. Därför accepterar många långivare dig som låntagare när du samlar lån trots anmärkningar i din kreditupplysning.

Många av de samlingslån vi presenterar ovan är låneförmedlare och långivare som accepterar en eller flera betalningsanmärkningar. Du har större möjligheter att få ett lån trots betalningsanmärkning genom att gå via en låneförmedlare. De jämför samlingslån åt dig och aktuella långivare räknar fram lägsta möjliga ränta de kan erbjuda dig. Det är alltid bra att innan din ansökan först se till att ditt kreditbetyg är så bra som möjligt. Det ger dig större möjligheter att få ett bra lån med låg ränta och en avbetalningsplan anpassad efter din ekonomi.

Att jämföra alla kostnader för att få bästa räntan och billigare lån

Samla lån med bäst ränta.

Om du ska ansöka om ett lån för att kunna bli av med ett eller flera krediter och lån som du redan har ska du inte bara jämföra vad lånen kostar per månad. Jämföra alla kostnader för det nya lånet mot de kostnader du redan har för att det nya lånet verkligen ska blir billigare. Även om ett lån har en billigare månadskostnad kan en längre återbetalningstid göra att lånets totala kostnader blir dyrare. Utöver det behöver du jämföra den effektiva räntan för att få bästa räntan för ditt lån.

Kontrollera och jämför

  • Ränta och övriga avgifter
  • Den effektiva räntan inkluderar både ränta och avgifter vilket ger en bättre jämförelse
  • Den totala kostnaden för hela lånet
  • Återbetalningstid – om du väljer en längre återbetalningstid gör lånet billigare per månad med en lägre månadskostnad men gör i stället lånet totalt dyrare för hela belåningstiden

Vad är ett samlingslån?

Att samla sina lån innebär att du genom att teckna ett lån, använder detta lån för att lösa alla dina andra lån, krediter och avbetalningar. Det är också betydligt lättare att hålla koll på bara ett enda lån i stället för många.

Om du har många krediter med höga räntor kan det vara ekonomiskt smart att samla dem i ett enda större lån.

Flera kreditinstitut och banker erbjuder så kallade samlingslån, som även kan heta omstartslån, saneringslån, hopbakslån eller skuldfinansieringslån. Det är ett lån som används för att betala klart dina nuvarande lån och krediter.

Kontrollera noggrant villkor och jämför ränta, amortering och återbetalningstid hos de olika långivarna mot dina aktuella lån.

Titta på vad du idag betalar totalt för krediterna och lånen för att se om du kan tjäna på att ta ett samlings-/saneringslån.

Fördelar

Att samla flera mindre lån i ett större är ett populärt sätt att minska sina räntekostnader på. Det kan handla om att lösa kreditkortsskulder, sms-lån, inkassoskulder eller dyra blancolån. Det fungerar helt enkelt som så att man tar ett större lån med lägre ränta än de små och löser alla krediter.

  • Lägre ränta ger lägre lånekostnader.
  • Du får sänkt månadskostnad om du väljer en längre återbetalningstid.
  • De pengar du får över kan användas till snabbare amortering.
  • Du får alla lån samlade på ett ställe.
  • Färre antal lån ger stärkt kreditvärdighet.

Så fungerar ett samlingslån

När du ansöker om ett samlingslån tar långivarna stor hänsyn till ditt kreditbetyg. Att ha många lån, krediter och avbetalningar sänker ditt kreditbetyg vilket försvårar för dig att ta ett större lån med bra ränta. Det är därför viktigt att hålla koll på ditt kreditbetyg.

Ett samlingslån kan höja ditt kreditbetyg, även om det inte alltid är så. Det beror på att det i bankernas ögon ser bättre ut med ett större lån än flera smålån och krediter. Ditt kreditbetyg kan höjas ännu mer när du har haft ditt lån en längre tid och visat att du har skött avbetalningarna.

Om du har betalningsanmärkningar innan du ska ansöka om ett samlingslån är det bra att först få bort dessa anmärkningar. Det ger dig bättre möjligheter att få ner räntan så mycket som möjligt. Ett bättre kreditbetyg innebär oftast en bättre ränta.

Hitta bäst samlingslån med låg ränta

Om du har många krediter med höga räntor är det bra att försöka samla dem i ett enda större lån.

Det finns flera banker och kreditinstitut som erbjuder samlingslån som du kan använda för att lösa dina tidigare lån och krediter med.

Titta över för vad du idag betalar för krediterna totalt och se om du skulle kunna tjäna på att ta ett samlingslån med låg ränta. Sedan är det bara att börja jämföra för att hitta bästa samlingslånet.

Lån med och utan lösenkrav

  • Lösenkrav – Innebär att banken löser dina gamla skulder. Om du beviljas samlingslån med lösenkrav lånar banken ut pengar under förutsättning att pengarna används för att återbetala dina gamla skulder helt eller delvis. Du uppger information om befintliga lån och krediter när du tecknar låneavtalet. Banken löser sedan dessa skulder åt dig.
  • Utan lösenkrav – Betyder att du betalar av lånen själv. Beviljas du samlingslån utan lösenkrav utbetalas hela lånebeloppet till ditt konto. Därefter löser du dina lån och krediter på egen hand.

Privatlån är det smidigaste och vanligaste sättet

Det vanligaste sättet att samla sina lån är genom att ansöka om ett privatlån utan säkerhet. När du gör en ansökan om ett privatlån görs en bedömning av din betalningsförmåga och ekonomi. Därefter tas ett beslut om du blir beviljad. Beroende på hur din kreditvärdighet ser ut kan räntan variera utifrån vilka räntor långivaren kan erbjuda.

Ett privatlån har inte lika mycket krav på låntagaren som exempelvis ett bostadslån. Ofta behöver du dock ha en regelbunden inkomst och vara utan betalningsanmärkningar.