Funderar du på att starta eget företag och behöver tips på affärsidéer? En affärsidé behöver inte vara helt ny och unik. Det kan bli en riktig succé med att vidareutveckla en gammal och redan beprövad företagsidé.

Hur kommer man på en bra affärsidé?

När du ska starta företag och letar efter affärsmöjligheter är det många som fastnar vid att det ska vara en unik idé. En affärsidé behöver nödvändigtvis inte vara ny det kan också vara en som redan finns men som behöver förbättras. Ett sätt att komma på en företagsidé är att leta upp en tjänst eller produkt som du tror att du skulle kunna göra eller utföra ännu bättre.

Vill du hitta något helt nytt? Det behöver antingen fylla ett behov som redan finns eller att du utvecklar nya produkter och tjänster som faktiskt skapar nya behov. Det krävs att din produkt eller tjänst kan konkurrera med andra inom samma område. För att hitta de där behoven som du ska bygga på kan du titta på följande:

 • Vilka är de nuvarande trenderna?
 • Vilka bra produkter eller tjänster finns redan men som behöver förbättras?
 • Vilka vardagsproblem stöter du och andra ständigt på?
 • Vilka är dina expertområden? Vilka frågor brukar du få och vad ber andra om din hjälp med?
 • Kan jag kombinera till något som blir ännu bättre?

När du utvecklar affärsidén är det bra att ställa dig själv följande frågor:

 • Vilka människor och behov riktar du dig till?
 • Vad gör din affärsidé unik?
 • Hur skiljer sig ditt företag från konkurrenterna?
 • Varför ska de köpa av just dig eller anlita dig?

Tips på bästa affärsidéer att satsa på

Affärsidéer 2023 att satsa på när du vill starta eget företag.

Här har vi sammanställt våra gratis tips på företagsidéer 2023. Välj bland allt från enkla till mer avancerade affärsidéer eller något för dig som vill jobba hemifrån.

1. Miljötänk och återvinning

Hållbarhet har ett stort fokus i samhället idag och även när det kommer till nya affärsidéer. Miljötänk och återvinning ligger helt rätt i tiden och framför allt att skapa nytt av återvunnet material.

2. Ekologiska varor

Vi fortsätter på det hållbara området och det är även stor efterfrågan på ekologiska varor. Idag är det nästan en självklarhet att även erbjuda ekologiska varor i det ordinarie sortimentet. Allt fler vill leva utan skadliga kemikalier.

3. Delningstjänster

Företagsidéer inom delningstjänster och delningsekonomi har fått en ordentlig fart. Att hyra ut bilen, båten, gräsklipparen med mera gagnar både de som hyr och hyr ut.

4. Digitala tjänster

De digitala tjänsterna som webbaserade Doktor.se, Kry och tjänster inom andra områden där man snabbt kan få hjälp av en expert via mobilen har blivit mycket populärt. För användaren är det mycket tidsbesparande och för företaget kostnadsbesparande.

5. Avkoppling och nedstressning

Stress är något som många upplever i dagens samhälle. Därför är efterfrågan stor på aktiviteter och upplevelser för avkoppling för att kunna stressa ner.

6. Smarta hem

Digitaliseringen har inte bara dragit fram i arbetslivet utan även i hemmet. Produkter som ger ett bekvämare liv med smarta produkter som Google Chromecast, Alexa, styrd belysning med mera är allt mer betydelsefullt i vardagen.

7. Digital träning

Vi fortsätter i spåret på bekvämlighetsfaktorer. Digital träning och coaching på distans har fått en rejäl uppsving och hälsan blir allt mer viktig för oss, men gärna att det också ska vara bekvämt och tidsbesparande.

Bästa affärsidéerna att satsa på i år

Här samlar vi exempel och tips på både aktuella och nya affärsidéer inom heta branscher som kan vara värda att satsa på under 2023 när du vill starta ett företag eller utöka din verksamhet:

Enkla affärsidéer med kort startsträcka

Här kommer tips på enkla affärsidéer som du kan ta rakt av eller använda som inspiration när du utvecklar en helt egen företagsidé.

– Starta eget som konsult

Det finns många områden man kan jobba inom som konsult. Fundera över vad du är duktig på och vad du tycker är roligt där du med din expertis kan bistå andra företagare.

Trivs du med att jobba hemifrån har nu allt fler företag sett möjligheterna med att kunna jobba på distans samtidigt som allt fler arbetsuppgifter har blivit digitaliserade. Det går därmed numera att lättare både arbeta lokalt med kunder samtidigt som man även kan arbeta på distans. Det öppnar upp för en större kundkrets och många nya affärsidéer.

– Network marketing – hemförsäljning med homeparty

Arbeta som fristående säljare inom network marketing för diverse produkter inom inredning, skönhet, smink, hälsa, kläder och en massa annat från ditt hem som ett extrajobb på deltid eller på heltid. Tjäna extra pengar enkelt genom att jobba med network marketing för att dryga ut din inkomst. Trivs du med att vara social och tror på produkten har du alla förutsättningar för att få ihop en bra inkomst på denna typen av extrajobb hemifrån. Hos en del företag behöver du inte ha homeparty utan kan sköta allting online via sociala medier.

– Coaching

I samband med att digitaliseringen har tagit fart har flera dörrar öppnats för olika typer av coacher. Det finns ett stort intresse för självutveckling, att må bättre och utveckla oss själva på flera plan. I takt med att hemarbete har ökat har även efterfrågan ökat på coaching. Inte minst digitalt men det kommer att bli en enorm efterfrågan att få coaching på plats efterhand som alla restriktioner hävs och vi alla längtar efter det fysiska mötet. Om du är duktig på att hjälpa och coacha andra kring personlig utveckling och hälsa kan coaching vara något för dig. Antingen one-to-one eller genom att föreläsa och hålla seminarier.

– Digital PT

Även digital PT har blivit alltmer populärt i och med all digitalisering. Att jobba hemma mycket ställer ännu större krav på stillasittande och det finns ett behov av att få hjälp med träningen. Att kunna bli peppad och att kunna se rörelserna över internet ger också stora möjligheter att bli med flexibel med tider.

– Bli en influencer på Instagram eller Youtube

Det är många som fastnar ganska långa stunder både på Instagram och Youtube. Det är något alldeles särskilt att följa olika personer och ta del av deras vardag, se hur bästa sminkningen utförs, att se hur maträtter tillagas, se andra som spelar datorspel eller att lära sig nya saker. Det finns kanaler inom en mängd olika ämnen och det gäller bara att plocka fram vad just du är bra på, vad kan du och vad vet du om olika saker. Hur kan man göra det till en intressant kanal? Vad tittar du själv på och hur kan du applicera det på ditt liv?


Fler tips på framgångsrika affärsidéer

Vill du starta eget med vet inte vad? Då har vi tagit fram ännu fler bra företagsidéer. Använd dessa tips rakt av eller som inspiration när du utvecklar en helt egen framgångsrik företagsidé:

– Tjäna pengar på att marknadsföra andras produkter och tjänster

Tjäna pengar som affiliate på din hemsida eller i dina sociala medier och marknadsför andra företags produkter och tjänster. Det finns flera bra svenska och internationella affiliatenätverk som sköter all provision och som är lätta att komma igång med.

– Återvinning och upcycling

Att återvinna och skapa något nytt. Miljötänk och återvinning ligger i tiden och kan inte produkterna användas som de är går de ofta att göra om till något annat. Upcyclade kläder och prylar är hett just nu. Utslitna jeans kan bli en väska, gamla kläder kan bli trasmattor, konservburkar kan bli pennhållare med mera.

– Erbjud delningstjänster

Delningsekonomi är ett hett område och därmed också att hyra ut produkter eller tjänster en begränsad tid. Produkter som går att hyra ut är bland annat gräsklipparen, bilen, båten eller något annat. Som affärsidé kan du vara länken mellan uthyraren och den som behöver hyra.

– Sälj webbkurser

Även webbkurser har blivit oerhört populärt och det går att lära ut det mesta online. Det allra bästa med en webbkurs är om det är en förinspelad kurs kan deltagarna själva styra vilken tid på dygnet och vilka dagar som passar bäst att se kursen. I dag är flexibilitet mycket uppskattat!

– Sälj e-böcker

Har du något område där du besitter en stor kunskap och erfarenhet eller sitter du på författardrömmar? Börja författa och sälja e-böcker, ett populärt format för de som vill läsa för underhållning eller för att utbilda sig.

– Food truck

En food truck är ett uppskattat sätt att köpa färdig mat på och vad du ska erbjuda och som blir just din affärsidé är helt upp till dig då möjligheterna är många. Spana in vad för slags mat som erbjuds i området. Vad saknas? Vegetariskt, ekologiskt, husmanskost? Det är många som inte hinner laga något nyttigt på kvällen efter jobb som skulle uppskatta lite “hederlig” vardagsmat som komplement till all fast food som pizza, hamburgare med mera.

– Hälsosam snabbmat

Ja, precis som vi skrev gällande Food truck kan hälsosam snabbmat vara något starkt efterfrågat. Vill du hellre erbjuda hälsosam snabbmat på ett mer permanent ställe kan detta vara ett alternativ.

– Ekologiska och hållbara produkter och varor

Miljövänligt, ekologiskt och hållbart är heta ord som används inom försäljning idag och är något som har fått allt större efterfrågan bland kunder. Oavsett om det är ekologiska livsmedel, maträtter, eller andra miljövänliga och hållbara produkter av bra material och tillverkningsprocess för kläder, möbler och andra produkter.

– Starta en e-handel

Allt fler är nu vana att handla online och det finns alltid plats för en e-handel till. Fundera över vad du saknar för utbud eller om du har sett någon webbutik där du hade kunnat göra något bättre. Det finns så många nischer att rikta in sig på för en ny e-handel.

– Sälj produkter hemifrån på fyra olika sätt

Det finns flera alternativ att välja mellan när man vill sälja produkter hemifrån. Ett vanligt alternativ är att starta en e-handel. För den som inte vill ha allt jobb med att ha ett lager hemma kan i stället välja dropshipping. Ett tredje alternativ för dig som både vill slippa lager, sköta betalningar och till och med kunder är att sälja andras produkter genom affiliate marketing.

Ett fjärde alternativ för dig som är lite mer social och vill träffa folk är att sälja produkter hemifrån med homeparty, så kallad network marketing. Det går naturligtvis också att sälja produkterna via dina sociala medier om du hellre vill det fast vissa företag har som krav ett visst antal homeparty per säsong för att få lov att vara konsulent, men inte alla.

Fyra alternativ för att sälja produkter hemifrån

 • E-handel
 • Dropshipping
 • Affiliate marketing
 • Network marketing

Håller affärsidén?

När du väl har lyckats komma på en affärsidé som du tror på kan det vara bra att ställa sig själv några frågor innan du kör i gång:

 • Fyller din produkt eller tjänsten lucka på marknaden?
 • Ligger det rätt i tiden?
 • Är det unikt eller har en unik twist för att skilja sig från konkurrenter?
 • Är affärsidén tillräckligt stark att stå sig vid en eventuell lågkonjunktur?

Finansiering av ditt företag

Ett företagslån är en finansieringsform som många företag väljer att använda sig av för att kunna finansiera sin företagsidé. Finansieringen kan användas både för att starta företaget men även för att kunna expandera och utveckla sin verksamhet genom olika investeringar. I vår jämförelsetjänst kan du enkelt hitta bästa företagslånet 2023.

Många väljer att använda företagslån för att ha råd med tillväxt, vilket kan vara att investera i utrustning, lokaler eller att anställa personal. Andra väljer i stället att använda pengarna för marknadsföring för att öka företagets synlighet och därmed också sin försäljning kring sin affärsidé. Ett lån kan också användas till att stärka kassaflödet i perioder med sämre likviditet.

Trender för nya affärsmöjligheter

Trender och vad folk är intresserade av och nappar på är ett bra utgångsläge för att komma på nya företagsidéer. Prenumerationstjänster och framförallt de som underlättar vardagen är fortfarande populärt och vi blir alltmer miljömedvetna och vill hitta bra miljövänliga alternativ som att ta vara på matsvinnet.

Även hälsa och sjukvård där fler tjänster poppar upp som exempelvis Kry där du träffar en läkare på distans. Tekniken utvecklas ständigt och där är AI – artificiell intelligens ett hett ämne. Fundera vidare över vilka trender som finns och hur du kan använda dem på nya sätt och i nya sammanhang och nya branscher.

Lös vardagsproblem och till nya affärsmöjligheter

För att hitta unika affärsidéer är det ofta bra att titta på ditt eget liv. Framgångsrika företag startas ofta utifrån en idé som har uppkommit genom att en eller flera personer dagligen eller veckovis är irriterade och frustrerade över något som inte fungerar helt tillfredställande. Detta kan ge viktiga insikter till bra affärsidéer.

Därför är ett sätt att komma på en affärsidé 2023 genom att titta på vilka vardagsproblem du och andra ständigt stöter på. Finns det lösningar som behöver förbättras? Försök att vara uppmärksam under dygnets alla timmar och anteckna saker och problem du stöter på i vardagen för att hitta nya affärsmöjligheter. Det kan vara sånt du stör dig på, där du känner frustration, saker eller procedurer som är krångliga eller tar onödigt mycket tid.

Titta även på saker där du känner att din tid inte räcker till.

Utnyttja dina expertområden

Fundera på vilka dina expertområden är. Vilka frågor brukar du få och vad ber andra om din hjälp med? Vad finns det för produkter och tjänster inom ditt expertområde som kan förbättras?

Hur lyckas jag med min affärsidé?

Ta reda på din målgrupp

När du väl har hittat din affärsidé så behöver du veta vilken målgrupp du vänder dig till. Hur bra produkten eller tjänsten än är så kan du inte marknadsföra dig till alla potentiella kunder. Du kan men det är mycket dyrt att marknadsföra sig brett istället för att tillfälligt nischa sig på en särskild grupp personer.

Marknadsföring

Genom att veta din målgrupp kan du bättre marknadsföra dig med digital marknadsföring och sociala medier och får på så sätt mer valuta för din marknadsföring. Eftersom din marknadsföring specifikt kan riktas mot just din målgrupp blir din marknadsföring så mycket intressantare för rätt person. Detta ger dig ett betydligt bättre utgångsläge att snabbt få ihop en bra kundkrets och därmed tjäna bra med pengar redan från början.

Prissättning

Förutom en bra marknadsföring och att nå rätt målgrupp behöver du även tänka på prissättningen. Detta kan vara den allra svåraste biten. För att din affärsidé ska vara lönsam måste du ta ett tillräckligt högt pris för att gå runt och det finns många kostnader som är lätt att glömma bort att räkna med. Förutom kostnaden i sig att ta fram produkten eller tjänsten så behöver du tänka på hur mycket tid som behöver läggas per produkt eller tjänst, tid som behöver generera en inkomst. Räkna även in i priset för att täcka kostnader för kontorshyra, försäkringar med mera.

Det är heller inte bra att ta ett för lågt pris. Förutom att ett lågt pris kan göra att det är svårt att få företaget att gå runt så kan det även skrämma bort kunderna. Lågt pris jämställs ofta med en för låg kvalitet av en produkt eller ett för lågt värde av en tjänst. Ett högre pris kan innebära att du faktiskt får fler kunder men då är det viktigt att kunderna vet värdet av vad de får. När du marknadsför din produkt eller tjänst måste det tydligt framgå vad för problem du löser åt dina kunder och vad de faktiskt får ut av att anlita just dig.

Här hittar du bra verktyg för att räkna fram ett bra pris

 

Har du kommit på din affärsidé?

Har du kommit på en bra affärsidé? Go for it, våga testa den, vänta inte, då hinner någon annan före! Börja marknadsföra dig innan du är klar så ser du genast hur responsen blir och får du mycket positiv feedback så blir det lättare att verkligen kicka igång och ta nästa steg från idé till handling. Blir inte responsen vad du väntat dig så kanske du behöver finslipa antingen på din marknadsföring, din prissättning eller ditt koncept. Ta tag i dina affärsidéer nu!

Behöver du ännu mer inspiration? Få lite tips och företagsidéer utifrån hur man tjänar pengar hemifrån online seriöst.

Lycka till!