Om du har tänkt att köpa något för konsumtion är det alltid bra att spara till det först. Det är alltid det billigaste alternativet men ibland kan det finnas skäl för att låna.

Köp av bostad

Att köpa bostad och först spara pengar är inte så realistiskt och rimligt för så många personer. Det kan åtminstone vara smart att kunna spara ihop pengar till kontantinsatsen så du inte behöver ta ett alltför stort lån.

Bil och renovering

Att låna pengar till en bil eller för renovering kan också vara nödvändigt. Speciellt om du behöver en bil för att ta dig till och från jobbet om det inte går att åka i kollektivtrafiken eller att cykla. Renoveringar är ofta nödvändiga och kan både höja värdet på bostaden eller vara en proaktiv åtgärd för att undvika kostsamma skador.

Är det bra eller dåligt att låna pengar?

Risk kontra fördelar med att låna

Att låna pengar innebär alltid någon form av risk. I de fall du inte kan betala i tid tillkommer avgifter och förseningsränta vilket kan bli ganska dyrt. Om du ska låna är det alltid viktigt att fundera på vad syftet är med ditt lån, om det går att spara ihop pengarna först och om din ekonomi klarar av kostnaderna som tillkommer med ett lån.

Framförallt ska du aldrig låna mer än du behöver. Har du planer på att låna och har bestämt dig för vilket lånebelopp du behöver? Här finns olika lånesummor där vi har samlat de billigaste långivarna som kan erbjuda lån på önskat belopp. Vet du inte hur mycket du behöver har vi listat de billigaste ställena där du kan låna pengar.