Idag är det enklare än någonsin att byta till att arbeta hemifrån och jobba online. Vi har samlat 15 typer av onlinejobb där du säkert hittar flera roliga jobb du kan börja göra idag och tjäna bra pengar på det.

En del föredrar stabiliteten och säkerheten i ett traditionellt arbete men allt fler väljer flexibiliteten för frilansande och onlinejobb framför fasta kontorstider. Har du bestämt dig för att ändra det tråkiga kontorslandskapet till en alternativ arbetsplats? Är du kanske föräldraledig eller deltidsarbetande och letar efter ett lönsamt sidojobb online? Eller bara känner att det är dags för ett karriärbyte?

1. Affiliate marknadsförare

Affiliatemarknadsföring är processen för att hjälpa en annan webbplats att sälja sina produkter eller tjänster via speciella affiliatelänkar. När du registrerar dig för ett företags affiliateplattform får du din eller dina unika länkar, vilket ger dig en provision varje gång en användare klickar på dem eller köper något efter att ha klickat.

Många bloggare använder affiliatemarknadsföring som ett onlinejobb för att tjäna pengar på sitt skrivande. Men du behöver inte vara en författare för att tjäna bra pengar på det här sättet – du kan marknadsföra affiliatelänkar på din YouTubekanal, sociala medier, Facebookgrupper eller forum, blogginläggskommentarer etc.

Den största bonusen med affiliatemarknadsföring är att det befriar dig från ansvaret för traditionella försäljningsmodeller, som att ha en produkt, hantera lager, att ha en webbplats eller att hantera försäljningen.

De flesta människor arbetar med mer än ett affiliatenätverk och letar fram erbjudanden att marknadsföra.

2. Onlinekurs

Onlinekurser är en blomstrande marknad där det kan finnas mycket pengar att tjäna för alla som har kunskaper att dela.

Om du är kunnig inom design, fotografi, hälsa och fitness, affärer, personlig utveckling, musik, mode, teknik, skrivande eller ett annat ämne kan tusentals kunder vänta, ivriga att lära av din kurs.

3. Produktgranskare på YouTube

De flesta av oss har kontrollerat en produktrecension på YouTube innan vi köpte. Varför inte prova att vara på andra sidan skärmen och erbjuda dina egna videor för produktrecensioner?

Den goda nyheten är att du kan granska produkter i din favoritnisch – vare sig det är teknik, skönhet, heminredning, fitness eller någon annan.

Här är några sätt att tjäna på att placera produktrecensioner på YouTube:

 • YouTubeannonser – om du får många visningar kan reklam vara en bra inkomstkälla.
 • Affiliate marketing – placera en affiliatelänk i videobeskrivningen och få en procentandel av försäljningen.

4. Blogga

Som beskrivits ovan är affiliate marketing en utbredd inkomstkälla för bloggare. Men du kan tjäna pengar som författare på andra sätt också.

Några andra sätt att tjäna som bloggare förutom affiliatemarknadsföring:

 • Placera annonser på din blogg och få betalt varje gång en besökare klickar på dem.
 • Skriva recensioner om andra företags produkter eller tjänster. Se till att de är relevanta för din publik och att de inte är ditt enda innehåll.
 • Erbjuder ytterligare betalt innehåll i dina artiklar som exempelvis en nedladdningsbar e-bok, onlinekonsultationer eller relaterade produkter.
 • Innehållsmarknadsföring för dina kunder. Du kan antingen skriva artiklar för din kunds blogg eller lägga upp gästinlägg till välrenommerade plattformar, inklusive länkar till din kunds webbplats. Din kund kommer att betala dig för att sprida budskapet om deras tjänster och förbättra deras ranking i sökmotorer.
 • Skriv gästbloggsinlägg för andra bloggar och medier som betalar gästbloggare.

Den viktigaste fördelen med att blogga är att du inte behöver någon budget för att starta den – bara bra skrivförmåga och expertis inom ett nischämne eller någon form av unik upplevelse.

5. Återförsäljare

Återförsäljning innebär att hitta billiga produkter som du kan sälja för mer. Detta kan vara ett genomförbart onlinejobb om du har speciella färdigheter eller kunskaper som låter dig hitta produkter som är mindre tillgängliga för andra människor. På så sätt skulle de gärna betala mer för att få dessa produkter av dig.

6. Fotograf

Om du älskar att ta foton kan du snabbt göra denna hobby till en inkomstkälla. Här är några sätt fotografer kan tjäna pengar online:

 • Lär ut fotografering. Dela värdefulla tips och tekniker som blivande fotografer gärna skulle vilja höra om.
 • Sälj affischer eller digitala konstverk.
 • Sälj dina foton på webbplatser. ShutterStock, iStock och BigStock är de mest kända fotodatabaserna. Summan som betalas för varje nedladdning är i allmänhet låg, så du bör satsa på kvantitet och ladda upp nya partier med foton regelbundet. Nyckeln till att bli uppmärksammad på dessa webbplatser är att lägga till många relevanta sökord som människor skulle söka efter.
 • Erbjud dina fotografier och fotoredigeringskunskaper på frilansarplattformar.

7. Hitta jobb på frilansarplattformar

Om du inte är redo att ge dig in i ditt eget onlineföretag är det bra att erbjuda dina tjänster på frilansplattformar på nätet. Några av de mest populära frilansarplattformarna är Fiverr, Upwork och Freelancer.

Generellt samlar Upwork fler professionella frilansare och har en bredare intjäningspotential än Fiverr. Men det är svårare att bli godkänd på Upwork då de har begränsat antal personer inom olika kategorier.

Förutom att gå med i dessa plattformar finns det andra sätt att hitta dina första kunder. Till exempel via dina vänner och professionella kontakter, genom att dela din portfolio på dina sociala medier eller genom att kontakta företag direkt. Vi har även fler tips på hur du kan jobba hemifrån seriöst.

8. Copywriter, översättare eller korrekturläsare

Om skrivande är din styrka kan du enkelt göra det till en inkomstkälla. Många människor är inte skickliga på att skapa säljande texter eller att skriva inlägg på sociala medier. Det finns en stor skara som gärna vill ha hjälp med sådana uppgifter.

På samma sätt skriver många entreprenörer sina egna webbplatstexter eller blogginlägg som bara behöver redigeras och korrekturläsas eller översättas till andra marknader. Allt du behöver göra för att fånga dessa kunder är att erbjuda dem din kompetens och erfarenhet.

9. Webb- eller grafisk formgivare

I vår digitala era är grafiska designverk mer efterfrågade än någonsin.

Om du har några designkunskaper och erfarenheter är det bara några typer av onlinejobb du kan utföra:

 • Webbplatsdesign
 • Logotypdesign
 • Design av mobilappar
 • Visitkort
 • Annonser, banners och marknadsföringsmaterial
 • Broschyrer, broschyrer, e-böcker
 • Förpackningsdesign
 • Presentationsdesign
 • Olika illustrationer

För att få dina första kunder kan det vara värt att erbjuda sina tjänster på frilansarplattformar.

10. Språklärare

Människor har varit ivriga att lära sig nya språk sedan antiken. Lyckligtvis är det mycket lättare att behärska ett nytt språk idag än för århundraden eller till och med decennier sedan.

Det spelar ingen roll om ditt modersmål är engelska eller något av världens 7000 språk. Du kommer säkert att hitta studenter som är villiga att lära eller öva med dig.

11. Kundsupport

Många företag vill outsourca sin kundsupport – särskilt om deras kundbas är global och de inte kan ge support dygnet runt med sitt eget team.

Om du är intresserad av att hjälpa människor eller vill bygga upp erfarenheter inom detta område är det bra att börja erbjuda dina tjänster på frilansarplattformar.

E-post, sociala medier och chatt är de vanligaste uppgifterna för en outsourcad kundtjänstperson.

12. Konsult, rådgivare eller coach

Om du är expert på ett område finns det människor som vill höra din åsikt och lära av din erfarenhet.

Detta är bara några exempel på olika områden du kan konsultera om:

 • Företag & entreprenörskap
 • Marknadsföring & försäljning
 • Frilansande
 • Förhållanden
 • Hälsa
 • Mode
 • Föräldraskap
 • Inredningsdesign
 • Skriva

Utforska kategorierna på frilansarplattformar och erbjud dina tjänster som är relevanta för ditt yrke eller erfarenhet.

13. Virtuell assistent

Funktionerna hos en virtuell assistent kan sträcka sig från enkla uppgifter som datainmatning eller transkriberande konversationer till Photoshopredigeringar, reseplanering, djupgående LinkedIn-sökning och redovisning.

Börja med att definiera din expertis och erbjuda den på en av frilansarsajterna. Ju bredare dina färdigheter och desto bättre recensioner, desto mer sannolikt är det att du kommer att försörja dig på den här typen av onlinejobb.

14. Social media manager

Det här jobbet listas ibland under virtuell assistent men eftersom hantering av sociala medier är en mycket efterfrågad skicklighet, söker arbetsgivare ofta efter det separat.

Om du är en expert på sociala medier kan du skapa servicepaket som företag kan köpa av dig.

Ett grundläggande paket för hantering av sociala medier kan innehålla:

 • Skapa en profil på sociala medier
 • Övervaka 3-5 sociala medieplattformar, genom att svara på kommentarer och meddelanden
 • Skapa innehåll och publicera flera gånger i veckan
 • Lägga till relevanta hashtags, bilder och länkar

Hantering av sociala medier är en välbetald typ av onlinejobb som efterfrågas mycket. Det är också ett mycket flexibelt jobb eftersom du kan schemalägga inläggen när som helst och var som helst.

Om du väljer denna väg, överväg att arbeta med flera kunder samtidigt för att maximera din inkomst.

15. Sälj din konst eller design

Om du är duktig i något hantverk eller design finns det definitivt en marknad för din konst.

Visst kan du sälja dina skapelser i offline evenemang som hantverksmässor eller julmarknader.

Men att sälja online kommer troligen att bli mer lönsamt och kan till och med bli till ett heltidsarbete på nätet. Speciellt om en del av din konst är digital.

Några bra plattformar för att sälja ditt arbete online:

 • Facebook är den mest uppenbara platsen att börja. Skapa en sida för din produkt eller ditt varumärke, bjud in alla dina kontakter att gå med och tävla med gratis giveaways. På så sätt sprider du ordet om din produkt och får din första följarskara. Du kan också lägga till en butik på din Facebooksida eller gå med på Facebook Marketplace som gör det möjligt att köpa och sälja direkt i appen.
 • Etsy är den mest kända plattformen för att visa upp handgjorda föremål. Även om ditt konstverk är digitalt kan du sälja det här. Några exempel är mallar för bröllopsinbjudan, digitala affischer, tidskrifter, målplanerare och att göra listor, designkartor etc.
 • Du kan även skapa en webbutik för digitala produkter. Kreativa entreprenörer kan använda en webbutik för att sälja digitala produkter som video- eller fotoinställningar, e-böcker, animationer, jinglar eller till och med stickmönster. Sälj T-shirts, affischer, muggar, hattar eller till och med väskor med din design eller vackra citat.

Jobb som kräver liten eller ingen erfarenhet

Det är inte alla som vill arbeta hemma som söker efter långsiktiga karriärmöjligheter. Ibland vill man bara ha något enkelt där man snabbt kan tjäna lite extra pengar. De kräver också ett mycket litet engagemang och kan vanligtvis göras även om du har ett pressat schema. Om det är ditt mål kan följande onlinejobb vara av intresse.

Tänk på att dessa jobb inte betalar mycket och att de inte kommer att ge någon referens till ditt CV. Du kan därför behöva ha mer än ett onlinejobb för att få ihop din önskade inkomst.

Mikrojobb

Ett mikrojobb är ofta en liten uppgift på nätet som ger en liten slant. Dessa jobb kan hittas på marknadsplatser för tjänster på nätet som exempelvis via Fiverr. Här erbjuder arbetstagare små tjänster och köparna letar igenom marknadsplatsen för att hitta personer som erbjuder de tjänster de behöver.

Jobbmöjligheterna omfattar datainmatning, skribentuppdrag, design av logotyper med mera. Eftersom arvodet är så litet och uppgiften tar så lite tid är målet att utföra så många uppgifter som möjligt.

Dina drömmars onlinejobb väntar

Att vara proffs på nätet börjar med beslutsamhet. Att hitta rätt sidojobb kan vara avgörande.

När du har bestämt dig för att arbeta för din egen nytta och tillväxt bör du organisera ditt liv på ett sätt som främjar produktivitet och effektivitet. Det finns också många appar och resurser för frilansare som hjälper dig att uppnå mer genom att arbeta mindre.