Gratis kreditupplysning
Gratis kreditupplysning på sig själv – Så fungerar det

Det finns en del långivare idag som erbjuder lån utan att man behöver få en kreditupplysning gjord hos UC. I de fallen görs en kreditupplysning i stället hos ett annat kreditupplysningsföretag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Innan man ansöker om ett lån kan det vara bra att veta hur kreditvärdig man är. Det finns möjlighet att undersöka sin kreditvärdighet genom en helt gratis kreditupplysning som inte sparas hos UC och därmed inte sänker kreditbetyget. Vi berättar hur det fungerar och hur det går till!

Så här tar du reda på din kreditvärdighet

Det går snabbt, enkelt och är helt gratis att ta reda på din kreditvärdighet innan du lånar pengar.

Kreditupplysning app Kreddy

Med hjälp av Upplysningscentralens – UCs app Kreddy kan man precis när man vill få reda på sin kreditvärdighet. På så sätt kan du mycket snabbt och väldigt enkelt ta reda på hur pass stora möjligheterna är för dig att kunna få ett lån beviljat. Det kan vara mycket smidigt innan du väljer att ansöka om ett lån.

Kreddy är både snabbt, smidigt och helt gratis!

Kreditupplysningappen Kreddy finns att ladda ner helt kostnadsfritt till både Android och Apple för iPhone och iPad.

Efter installation öppnar du appen och fyller i dina uppgifter å får du snart reda på hur pass kreditvärdig du är och kan på så sätt avgöra hur stora chanserna kan vara för att du ska bli beviljad ett lån.

Behöver du ansöka om ett lån?

Är du i behov av ett lån håller vi koll på lånemarknaden för att kunna presentera de allra bästa långivarna med bra lånevillkor och låga räntor. Vi har här sammanställt en topplista med de bästa lånen 2023 oktober.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställd handling eller rapport som ger lån- och kreditgivare en överblick över låneansökarens ekonomiska situation. Den som har ansökt om en kredit eller ett lån får ett slags betyg, ett kreditvärde, tilldelat av kreditupplysningsföretaget.

Ett bra kreditvärde ger en indikation på att man har en ordnad privatekonomi, vilket kan leda till bättre lånevillkor och större chans att få lån och krediter beviljade. Om man har ett mindre bra kreditvärde går detta betyg att förbättra bland annat genom att betala fakturor i tid, undvika att ta krediter i onödan och att öka sin inkomst.

Hur länge finns uppgifterna kvar hos UC?

Uppgifterna som finns i registret hos UC ska vara aktuella. Därför finns särskilda regler för hur länge de får stanna hos UC och liknande företag:

  • 1 år för begäran om eller utlämnande av kreditupplysning
  • 2 år för misskött kredit
  • 3 år för betalningsanmärkningar
  • 5 år för skuldsanering