Låna pengar till jul och julklappar

Det kan vara svårt att bli beviljad ett lån, särskilt om du har en dålig kreditvärdighet eller har svårt att uppfylla långivarens krav. Det finns dock viss möjlighet att låna pengar till jul, även om det kan vara en dyr lösning.

Om du är i behov av pengar inför julen kan du prova att ansöka om ett lån hos en bank eller en låneförmedlare. Det kan vara en bra idé att jämföra olika låneerbjudanden och långivare för att hitta det bästa alternativet för dig.

Det finns också andra alternativ, till exempel att sälja saker du inte längre behöver eller att göra extraarbete. Det kan också vara en bra idé att försöka budgetera och spara pengar under året så att du har tillräckligt till julfirandet.

Det är viktigt att tänka på att lån och krediter ofta innebär att du måste betala tillbaka mer än du lånat, så det kan vara en dyr lösning. Se alltid till att du har råd att betala tillbaka lånet och att du förstår vilka villkor som gäller innan du lånar pengar.

Lendo

Svar från upp till 40 långivare
Endast 1 kreditupplysning

Belopp 10 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,95 - 29,95%
Löptid 1-15 år
Lägsta årsinkomst 110 000 kr
40 långivare
UC
Accepterar betalningsanmärkning - ja
Utbetalning 2 - 5 bankdagar

Räkneexempel: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 108 623 kr med 1 781 kr/mån. Nom. rörlig ränta 3,25%. Eff. ränta 3,30% (aviavgift 0 kr, uppläggningsavgift fr. 0 kr).
Coop Bank

1% ränterabatt för medlemmar

Belopp 15 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 5,06 - 22,68%
Löptid 2-15 år
Lägsta årsinkomst 240 000 kr
UC
Accepterar betalningsanmärkning - nej
Utbetalning 2 - 3 bankdagar

Räkneexempel: 90 000 kr i 8 år. Totalt att återbetala 111 051 kr med 1 165 kr/mån. Nom. rörlig ränta 4,90 %. Eff. ränta 5,50% (aviavgift 20 kr/0 kr vid autogiro, uppläggningsavgift 0 kr).
Lånekoll

Sök lån hos flera långivare med en ansökan

Belopp 10 000 – 600 000 kr
Effektiv ränta 2,94 - 29,33%
Löptid 1-20 år
Lägsta årsinkomst 120 000 kr
29 långivare,
UC
Accepterar betalningsanmärkning - ja
Utbetalning 1 - 5 bankdagar

Räkneexempel: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 112 860 kr på 60 avbetalningar = 1 881 kr/mån. Nom. rörlig ränta 4,85%. Eff. ränta 4,96% (aviavgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr).
SE ALLA LÅN

Billiga julklappar

Det finns flera sätt att hålla ner kostnaderna i jul. Ett sätt är att hitta billiga julklappar. Sajten Bra-Presenttips.se har samlat många bra och prisvärda julklappar för max 150 kronor. Perfekt om du har liten budget eller bara letar billiga julpaket till julklappsspelet. Behöver du tips på julklappar för barn finns det även en sida med billiga klappar för barnen.

Har du råd med julklappar i år?

Lån till julklappar

En av årets största högtider är på ingång, julen! Även om det är en mysig och härlig tid kan många uppleva ångest. Det ska pyntas, köpas julmat och det kan vara svårt att hitta bra julklappar som är billiga.

Att ha en ansträngd ekonomi kring jul är påfrestande då man känner att alla har förväntningar runt om en. Ett lån kan verkligen vara en hjälp för att ta sig igenom julen och för att kunna sätta lite guldkant på högtiden. Här hittar du lån med bra villkor och låg ränta när du behöver låna pengar till jul.

Har du inte lyckats spara undan pengar till julklappar eller kan lösa utgifterna på annat sätt kan ett lån vara nödvändigt. Då är det extra viktigt att verkligen hitta det billigaste lånet med låg ränta. Lägg hellre lite extra tid för att försäkra dig om att välja det bästa lånet för att inte hamna i en ond cirkel med ännu sämre ekonomi.

Just julen är många gånger en ekonomiskt belastad period. Då kan en lösning vara att ansöka om ett lån. Att låna pengar till julklappar är så klart inte den bästa lösningen, men för många den enda lösningen.

Finns det några risker med att låna?

Jul är en stressig tid på året och ofta dyrt. Tänk på att inte låna mer pengar än vad du har råd med att betala tillbaka. Att dra på sig en stor skuld under julen kan bli ganska kostsamt. Speciellt med många snabblån med direkt utbetalning som oftast har en högre ränta.

Det är ofta lätt att få julklappslån, så kallade snabblån, trots tidigare skulder. Just inför jul- och nyårshelgen lockar många snabblåneföretagen med snabba pengar. Tyvärr är räntan ofta skyhög och har du inte redan hamnat i skuldfällan är risken ännu större med dessa snabblån. Att kunna låna om du har betalningsanmärkningar kan idag vara ganska knepigt, i alla fall för att få en låg ränta. Det är mer vanligt att lån som tas under jul hamnar hos Kronofogdemyndigheten.

Så sammanfattningsvis bör du se upp för dessa jullån.

Hitta rätt lån

Det finns många banker och andra långivare på marknaden vilket kan göra det svårt att orientera sig bland alla lånemöjligheter. Bästa-lånet har gjort det enkelt för dig genom att samla de billigaste och bästa lånen om du nu måste låna pengar. Ta dig tid att jämföra alternativen så att du kan njuta av den bästa julen efter dina förutsättningar!

En kontokredit kan ge extra pengar i december

Julen är en tid av generositet men det är också en tid då ekonomin kan vara extra ansträngd. Inte konstigt eftersom julen för med sig en hel del kostnader – allt från julmat till julklappar som ska inhandlas. Med ledigheten kommer också en önskan om att hitta på saker och sedan kommer också nyårsfirandet som ska finansieras.

Trots att vi varje år vet om att december är en dyr månad glöms det snabbt bort igen i februari. Då hamnar fokus med sparandet i stället på semestern. Har hösten dessutom fört med sig oväntade kostnader kanske du redan har behövt använda upp dina sparpengar. En kontokredit kan då användas som en tillfällig lösning för att få extra pengar till jul.

Vad lånet ska användas till är helt upp till dig. Du kan till exempel:

  • Låna pengar till julklappar
  • Låna pengar till julmat
  • Låna pengar till plötsliga utgifter
  • Låna pengar till jullovet
  • Låna pengar till nyårsfirandet

En kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort. Du betalar endast ränta på de pengar som du faktiskt lånar. Du kan bli godkänd för en kredit på till exempel 5 000 kr, men om du endast lånar 3 000 kr betalar du bara ränta på det lägre beloppet. Du använder alltså krediten om du behöver den, så som du kan göra med ett kreditkort.

Om du på förhand vet hur mycket du vill låna kan ett snabblån i stället vara ett alternativ., för en mindre summa pengar. Vanligtvis kan du låna endast några tusenlappar, men vissa kreditgivare lånar ut så mycket som 50 000 kronor i snabblån.

Något som är utmärkande för snabblån och kontokrediter är den korta löptiden. Lånet betalas vanligtvis tillbaka inom några månader. Det går förstås att välja en längre löptid än så, som ett eller två år. Då räntan på krediter är hög bör du alltid sträva efter att försöka betala tillbaka lånet så fort som möjligt eftersom dina räntekostnader ökar för varje månad som går.

När du bestämmer dig för hur mycket du ska låna bör du sätta ditt lånebehov i relation till hur mycket pengar du kommer att få över från kommande löner. Ett bra riktmärke är att inte låna mer pengar till jul än du kan betala tillbaka allra senast i mars. Lånet behöver då inte bli särskilt dyrt eftersom det är en kort löptid. Det krävs dock att återbetalningarna sköts och att lånet inte förlängs.

Att ansöka om kontokredit inför julen

En kontokredit är ett konto med en godkänd kredit på ett visst belopp som du kan begära ut och använda vid behov, ungefär som ett kreditkort.

Du ansöker om en viss summa pengar och när beloppet blivit godkänt finns pengarna på ett konto som en vilande kredit. Du kan sedan välja att använda krediten om pengarna inte skulle räcka till under julhandeln. Du betalar inget för dessa pengar så länge de ligger på kontot utan betalar bara för det du använder, när du använder det. Det kan dock tillkomma avgifter för uttag.

Med en kontokredit plockar du med andra ord bara ut det du faktiskt behöver. Det innebär att du inte på förhand måste veta hur mycket du kommer att behöva. Du slipper dessutom att ansöka om ett nytt lån varje gång du behöver hjälp med pengar till jul.

Hur lånar jag pengar till jul?

Ansökningsprocessen för att låna pengar är enkel. På på kreditgivarens hemsida fyller du i hur mycket du önskar låna och hur lång återbetalningstid du vill ha.

Efter att du signerat din ansökan med BankID gör långivaren en bedömning för om du ska bli beviljad lånet eller inte. Långivaren begär ut en kreditupplysning på dig som sedan ligger till grund för beslutet och de lånevillkor som erbjuds. Besked får du oftast inom ett par timmar.

Om du har god betalningsförmåga, en fast inkomst och uppfyller kreditgivarens övriga villkor brukar de flesta bli beviljade att få hjälp med pengar till jul. Övriga villkor kan vara att du måste vara minst 18 eller 20 år gammal samt vara skuldfri hos Kronofogden. Varje långivare har dock sina egna villkor så dubbelkolla alltid att du uppfyller samtliga innan du ansöker för att slippa onödiga kreditförfrågningar.

När du ska låna är det generellt sett lättare att få ett mindre lån beviljat, än det är om du ansöker om ett större lån. Ett mindre lån innebär en mindre risk för långivaren och därför är de oftare mer villiga att låna ut pengarna, dock till högre ränta.

Låna pengar till julen med betalningsanmärkning

För att få ett snabblån beviljat behöver inte betalningsanmärkningar vara ett hinder. Det finns flera aktörer på marknaden som godkänner anmärkningar och lägger vid bedömningen fokus på framtida betalningsförmåga i stället för tidigare misskötsamhet. Så länge du har en fast månadsinkomst kan du alltså ändå ha chans att låna pengar till jul.

Däremot ser långivare en ökad risk med att låna ut pengar till någon som tidigare misskött sina betalningar. Därför behöver du vara beredd på att betala mer för ditt lån med en högre ränta som är tänkt att kompensera för den ökade risken. Fundera alltid på om det är värt den extra kostnaden för att låna pengar till jul.

Låna utan UC

Många kreditbolag som ger ut snabblån använder sig av andra kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Fördelen med att låna pengar till jul utan UC är att din låneansökan inte ger några nya kreditupplysningar via UC. Om du planerar att ansöka om ett större lån inom en snar framtid kan förfrågningar vara negativt för dina chanser att bli beviljad lånet.

Du bör dock inte använda ett alternativt upplysningsföretag bara för att gömma att du redan har många skulder och på så sätt låna över din betalningsförmåga. Tänk på att lånet ska betalas tillbaka och för varje gång återbetalningen blir försenad eller skjuts upp tillkommer dyra avgifter som gör det ännu svårare för dig att bli skuldfri.

Om du har växande skulder och vill låna ytterligare pengar till jul är det bättre att avstå. Ta gärna hjälp av kommunens skuldrådgivare för att lägga upp en plan för hur du ska kunna bli skuldfri.

Innan du ansöker – Jämför kreditgivare

Ett bra sätt att få en så låg ränta som möjligt är att använda en jämförelsetjänst. Här på Bästa-lånet.se kan du jämföra de bästa kreditgivarna. Du ser vad de olika aktörerna har för räntespann, eventuella avgifter, hur stora eller små lån de godkänner och vilka löptider de kan erbjuda. Sedan kan du välja att ansöka hos långivare som passar just ditt lånebehov.

Ansök i god tid

Om du behöver ett lån till jul- och nyårsfirandet är det bra om du skickar in din ansökan i god tid. Denna period har nämligen många röda dagar i kalendern. Om du söker ett stort lån bara någon dag före jul är det inte säkert att det hinner betalas ut i tid.

När får jag mina extra pengar till jul?

Alla kreditgivare strävar efter att du ska kunna ha pengarna på kontot så snart som möjligt. Som regel har du pengarna inom 1-3 bankdagar, men det beror på långivarens öppettider och den bank du använder. Om du har konto hos någon av storbankerna och får din ansökan beviljad inom aktörens öppettider kan det vara möjligt med direktutbetalning.

För och efter jul har alla kreditgivare öppet precis som vanligt. Under julafton, nyårsafton, mellandagarna och helgdagar kan öppettiderna variera. Många långivare håller helt stängt dessa dagar, men vid akut behov går det att hitta aktörer som har öppet även då. Oavsett öppettider kan du alltid ansöka om lån men det kan ta längre tid innan du får pengarna.

Vad kostar det att låna pengar till jul?

Snabblån kan också kallas högkostnadskredit. Det beror på att den effektiva räntan i många fall är mycket hög. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, vilket inkluderar både ränta och uppläggnings- och aviavgifter.

Ett snabblån är med andra ord därför dyrt, men det är också den låneform som innebär att du får pengarna utbetalda på kortast tid. För att hålla nere kostnaderna och för undvika att betala mer än du måste bör du vid din ansökan välja den kortaste möjliga löptid du kan och vara noga med att betala tillbaka i tid. Dröjsmålsräntan på ett snabblån är ofta mycket hög.

Det är heller inte bra att förlänga återbetalningstiden på snabblån eftersom det kan leda till att du får betala dyra avgifter. Gör därför alltid en realistisk bedömning över hur mycket du klarar av att betala månaderna efter årsskiftet när du väljer hur mycket du ska låna och när lånet ska vara återbetalt. En kort löptid är bra men det måste också vara genomförbart.

Det är som sagt var viktigt att jämföra kreditgivare för att hålla nere lånekostnaderna när du lånar pengar till jul. Det finns många aktörer på marknaden som är villiga att hjälpa dig genom att låna pengar till julklappar, julmat eller vad du än är i behov av. Hur mycket lånet kostar dig och vilka villkor som ges kan se olika ut.

Räntefria lån

Som ett resultat av en mer konkurrensutsatt marknad erbjuder vissa kreditgivare räntefria snabblån. Det är ett sätt att locka till sig nya kunder. Det innebär att du kan låna pengar utan att betala någon ränta och utan andra avgifter. Det som krävs av dig är att du betalar tillbaka pengarna som du lånat vid avtalat datum.

Det kan låta bra, men du måste ha koll på vilka villkor som gäller för den specifika långivaren och följa dessa till punkt och pricka.

Långivarens förhoppning är att du ska fortsätta låna hos dem i framtiden och det är därför villiga att inte kräva någon ränta på det första lånet. Om du däremot inte betalar tillbaka lånet i tid kan det i stället bli en mycket dyr historia. Så fort du väljer att förlänga återbetalningstiden kommer långivaren börja att ta ut hög ränta och andra avgifter eftersom du passerat den räntefria perioden. Långivaren kan till det också kräva ränta för den period som tidigare varit räntefri.

Innan du ansöker om ett räntefritt lån bör du därför alltid kontrollera de lånevillkor du godkänner genom att signera avtalet. Titta efter så att det inte finns några gömda avgifter och andra kostnader om lånet inte betalas i tid. Framförallt bör du se till att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet inom den kostnadsfria perioden.

Rulla till toppen