Höga elpriser och dyr elräkning? Vi känner alla av elpriset mer eller mindre, hur det månad för månad känns lite extra när man öppnar räkningen för att se vad elräkningen ligger på. Är du orolig för vintern? Känner du ångest av att inte ha 50 000 kr undanlagt för skyhöga räkningar?
Även om du gjort allt du kan göra för att sänka dina elkostnader kan vinterns elräkningar bli en chock för många.
Hur du kan påverka din energiförbrukning
Det har nog inte undgått någon av oss att det kommer att vara höga elpriserna i vinter. Vi förväntas få det tufft men samtidigt göra vårt yttersta att förbereda oss. Så, vad kan du göra för att ha råd att betala en hög elräkning? Vill du låna pengar för att betala räkningar? Kan du spara? Planerar du att flytta ifrån din bostad?
Det finns mycket som i dagsläget påverkar din vardagsekonomi – allt från matpriser, konsumtion av el, hobbyer och transportkostnader. Vad gör du om du förlorar jobbet plötsligt? Planerade du att elda med ved i vinter och missade att majoriteten av ved redan är slutsålt i stora delar av landet?
Är du orolig för hur det växande elpriset kommer att påverka din ekonomi? Har du ångest över hur du ska få din vardagsekonomi att gå runt? Då är det dags att ändra några av dina vanor. Vi pratar såklart inte om att sluta äta eller stänga av elen helt, mer att ändra några små vanor som kan hjälpa dig och din ekonomi i längden. Vi har satt ihop en lista på vad du kan göra för att få en billigare elräkning i vinter.
- Sänk temperaturen i hemmet genom att dra ner värmen, gärna ner mot 18 grader om du är modig. Dra ner graderna på elementen och slå av golvvärmen.
- Dra ner på vattenanvändningen. Slå av vattnet när du borstar tänderna, tvätta inte håret varje dag, tvätta inte kläder dagligen.
- Täta fönster, dörrar och byggnader. Genom att täta om eller täta extra kan du hålla bostaden varmare och behöver inte använda dig av lika mycket el. Bara att dra för gardinerna kan hjälpa mycket!
- Se över dina belysningskällor och användning. Släck lamporna när du lämnar ett rum, slå av fönsterlamporna under natten.
- Flytta elanvändningen. Detta kan du göra genom att inte tvätta kläder, duscha eller diska under de mest belastade timmarna på morgonen och kvällen. Även om du inte har timpris minskar du belastningen på elen när det är som värst, vilket även kan ge dig lägre priser om alla hjälps åt.
Se över ditt elavtal
Vad som är viktigt är att verkligen se över dina energivanor. Byt till energisnåla lampor och kom ihåg att släcka, minska förbrukningen och se över ditt elavtal. Kan du skaffa ett bättre elavtal? Finns det andra sätt att optimera din elförbrukning så att du sparar pengar?
- Du kan byta gamla glödlampor till nya, energisnåla LED lampor. De kostar mer men är i längden billigare då de drar mindre.
- Vilket uppvärmningssystem har du? En luftvärmepump kompletteras ofta med vanliga element i ett större hus.
- Visste du att du kan sänka kostnader genom att laga mat genom att koka upp vatten med din vattenkokare? Spara pengar på elen genom att stänga av vattnet när det kokar i grytan och maten snart är klar. Då kan du låta potatis, pasta och ris bli klart på eftervärmen. Undvik att använda ugnen.
Bör du ha en buffert på 50 000 kr?
Ingen av oss har nog missat är att vi bör spara ihop pengar till vinterns kommande elräkningar. Varberg energi har enligt källor som Aftonbladet meddelat att vi bör ha en buffert på minst 50 000 kr.
Alla har inte möjlighet att lägga undan och spara tusentals kronor. Vissa kan inte alls, och andra är glada om de kan lägga undan ett par hundra kronor i månaden. Att spara genom att lägga undan pengar är inte bara det enda sättet.
- Gör matlista och håll dig till en tight budget när det kommer till dina matvanor. Laga storkok som ger matlådor och skippa hämtmat.
- Se över elavtal, försäkringar och bolån.
- Samla dina små lån och krediter och sänk din ränta.
- Sluta röka, snusa och att dricka alkohol.
- Byt ut gamla vitvaror till mer energisnåla.
- Ändra eller byt ut ditt transportmedel. Låt bilen stå lite oftare och åk kollektivtrafik eller cykla om du har möjlighet.
Pengar tillbaka på elen på grund av höga elpriser
Det kommer att betalas ut ett elprisstöd för höga elpriser. I början av 2023 kommer elanvändare i elprisområde 3 och 4 få ett stöd för höga elpriser. Stödet är en engångsutbetalning.
Konsumenter i elområde 3 och 4 som har använt el under perioden 1 oktober 2021 till och med september 2022 och har elnätsavtal för konsumentändamål kommer att ha rätt till ersättning för att få pengar tillbaka på elen. Det är den person som stod på elnätsavtalet den 18 november 2022 som kommer att har rätt till ersättning.
Hur mycket pengar får du?
Hur mycket pengar du får bestäms utifrån:
- Hur hög elförbrukningen varit i elanläggningen under perioden oktober 2021 – september 2022.
- Vilket elområde du bor i. För elområde 3 (SE3) uppgår stödet till 50 öre per förbrukad kWh och för elområde 4 (SE4) är det 79 öre.
Räkna ut hur mycket pengar du får
Elområde 4: 0,79 kronor x din nuvarande* elanläggnings elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022.
När och hur får du pengarna?
Regeringens avsikt är att påbörja utbetalningarna i februari 2023, om inget oförutsett inträffar. Utbetalning av stödet kommer att hanteras i två steg, först till hushåll och därefter till företag, andra organisationer och föreningar.
Utbetalningarna till hushållen kommer att ske automatiskt. Du behöver alltså inte ansöka om att få stödet.