Så hittar du det billigaste kaffet

Hitta billigaste kaffet
Om du känner att kaffehyllans priser i mataffären är på tok för hög är du inte ensam. Kaffepriserna har skjutit i höjden sedan 2021, och mellan 2021 och 2022 ökade de med nästan 30%. Här hjälper vid dig att hitta det billigaste kaffet!

Så mycket pengar lägger vi svenskar på kaffe

Sverige intar tredjeplatsen bland världens mest kaffedrickande länder, med en konsumtion av cirka 7,6 kg kaffe per person och år – motsvarande ungefär 2,5 koppar dagligen.

Kostnaden för kaffe

Med ett kilopris på cirka 120 kronor för vanligt bryggkaffe skulle det innebära en kostnad på nästan 1 000 kronor per person årligen vid hemmabruk. Om du i stället köper kaffe på platser som Pressbyrån, där bryggkaffe vanligtvis kostar cirka 20 kronor, blir kostnaden cirka 18 250 kronor per år. Svindlande siffror!

Vilket är det billigaste kaffet?

Vilket kaffe är då billigast? Ja, det beror framförallt på vad du har för smakpreferenser. Mycket beror på om du kan nöja dig med snabbkaffe eller om det är hela bönor som gäller. Priset kan skilja sig stort. Bryr du di mycket om arom, styrka och fyllighet får du vara beredd på att lägga några kronor extra för att uppfylla dina behov.

Snabbkaffe eller bryggkaffe?

Priset på kaffe varierar beroende på preferenser. Snabbkaffe är generellt det mest prisvärda alternativet per kopp, även om det kanske inte passar alla smakpreferenser.

Billigast kaffemärke

Märken som Gevalia, Arvid Nordquist och Löfbergs är dyrare än budgetmärken som Garant och Ica Basic. Det billigaste bryggkaffet i fysiska butiker brukar oftast vara Bryggkaffe Mellanrost Robust från Noble Cafe 450 gram.

Kaffepriser hos matvarukedjor

Priserna varierar också stort mellan matvarukedjor och butiker. De billigaste bryggkaffesorterna finns oftast på Lidl och Willys.

Fördelarna med butikens egna märken

Kedjornas egna märken och budgetalternativ som Garant, ICA Basics bryggkaffe och Eldorado är generellt billigare än etablerade märken som Gevalia och Zoégas.

Köpa billigt kaffe online

Att köpa kaffe online kan vara både billigare och dyrare än att köpa i fysiska butiker. Platser som Matsmart kan ibland erbjuda billigt kaffe i storpack, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt.

Take Away-Kaffe priser

Den billigaste bryggkaffen för take away hittar du på Pressbyrån för 20 kronor (endast 12 kronor med egen mugg). Priser från andra kedjor varierar, med McDonald’s på 21 kronor, 7 Eleven på 26 kronor, och Espresso House på 33 kronor.

Kedja Pris
Pressbyrån 20 kr (12 kr med egen mugg)
Mcdonalds 21 kr
7 Eleven 26 kr
Espresso House 33 kr

Varför har kaffe blivit så dyrt?

Kaffeprisökningen beror på flera faktorer, inklusive klimatförändringar som påverkar skördarna. Det beror också på globala logistik- och transportkostnader som påverkats av exempelvis coronapandemin men också den pågående lågkonjunkturen.

Spara pengar på kaffe

Tips för att spara pengar på kaffe

För att hålla nere kostnaden för kaffe för att spara pengar, kan du testa följande:

  • Brygg hemma – Byt ut take-away-kaffet mot hemmabryggt och spara pengar varje månad.
  • Följ kampanjer och köp storpack – Håll utkik efter butikserbjudanden och köp större mängder när priserna är låga.
  • Testa snabbkaffe – Om du inte har starka smakpreferenser kan budgetvarianter av snabbkaffe vara ett prisvärt alternativ.
  • Drick kaffe på jobbet, gratis är billigt – Om möjligt, kan du dra nytta av jobbets kaffetillgång och spara in på morgonkaffet hemma.
Rulla till toppen