Levnadskostnaderna för svenska hushåll kommer att öka kraftigt 2023. Det visar nya siffror från Konsumentverket. Om vi tittar på ett exempel med en tvåbarnsfamilj innebär det nästan 4 400 kronor mindre att leva på varje månad. Det innebär också att det blir svårare att få låna pengar. Men det finns sätt att kunna öka den personliga kreditvärdigheten.
Varje år gör Konsumentverket en bedömning av hushållens vanligaste utgifter som mat, kläder och el. Dessa kostnader utgör ungefär en tredjedel av hushållens totala utgifter. De nya siffrorna för 2023 visar att en tvåbarnsfamilj behöver kunna betala närmare 30 000 kronor varje månad. Det innebär en ökning med drygt 17%, det vill säga nästan 4 400 kronor jämfört med 2022. Den vanligaste boendeformen i Sverige, ensamhushåll, måste i sin tur betala närmare 9 700 kronor i månaden, vilket är en ökning med 1 400 kronor på bara ett år.
Får många gäller det med andra ord att dra ner alla kostnader, där det är möjligt, för att kunna klara ekonomin. En bra start är att börja se över de stora utgiftsposterna som räntor och amorteringar. Framför allt är det priserna för mat och el som är mycket kostsamma i många hushåll. Se därför över ditt elavtal och byt ut uteluncher mot matlåda om det är möjligt.
Konsumentverkets kostnadsberäkningar används också av banker och långivare i deras KALP-kalkyl, det vill säga de kalkyler som ligger till grund för vad ett hushåll har kvar att leva på. Det är det beloppet som banker och långivare anser att hushållet ska ha kvar i plånboken varje månad, efter att kostnader för bostad, amorteringar och räntor är betalda. När nu kostnaderna beräknas öka kraftigt får många hushåll dels mindre pengar över men också svårare att få en låneansökan beviljad.
Så kan du öka chansen att få låna
1. Ta med en medlåntagare
Genom att ha en medlåntagare på låneansökan ökar den sammanlagda betalningsförmågan, eftersom båda är ansvariga för lånet. På så sätt minskar risken för långivaren och du blir därför en mer attraktiv låntagare.
2. Undvik många kreditupplysningar genom UC
För att få översikt på din ekonomi begär långivaren in uppgifter från UC. Det som kan påverka kreditvärdigheten negativt är om det exempelvis har gjorts flera kreditupplysningar på kort tid.
3. Samla lån och krediter
Genom att baka ihop flera lån och krediter till ett kan du sänka de totala kostnaderna för administrativa avgifter och räntor. Lägre kostnader gör dig mer attraktiv i långivarnas ögon, vilket
ökar dina möjligheter att kunna beviljas ett lån.
4. Minska utgifterna
Förutom boendekostnaden tittar många långivare även på dina övriga levnadskostnader och andra utgifter. Se därför över dina omkostnader med att exempelvis jämföra elavtal och försäkringar.
5. Säg upp befintliga krediter
Bankerna gör ingen skillnad på utnyttjad och outnyttjad kredit. Därför kan det vara bra att säga upp kreditkort du aldrig använder.
Hushållskostnader från Konsumentverket
Här kan du läsa mer om Hushållskostnader per månad (2023).