Att skaffa sig en extra inkomst, är enklare än många tror. Det finns många alternativ till att bygga upp en bra sidoinkomst och som ger lite extra pengar i plånboken. Få tips på inkomster att ha vid sidan av jobbet som du kan börja med redan idag för att få in extra pengar. Med en extra inkomst kan du bygga på ett sparande, bygga buffert, leva lite friare och lyxigare eller bli av med skulder. Vill du skaffa en fin extra inkomstkälla, kanske smarta passiva inkomster, som ger dig mer pengar över varje månad?

Några tusenlappar extra i månaden behöver inte vara så svårt. Skapa flera inkomstkällor för att kunna bygga en långsiktig pengamaskin. Du kanske vantrivs på ditt arbete och vill skapa något eget som är roligare. Spana in vår lista med sidoinkomster för dig som behöver extra pengar.

Skaffa bra sidoinkomster med våra tips när du behöver tjäna pengar
Skaffa bra sidoinkomster med våra tips när du behöver tjäna pengar

Tjäna enkelt 5 000 extra i månaden med en sidoinkomst

Skulle du vilja tjäna lite mer pengar och skaffa dig en extra inkomst? Extrainkomster kommer alltid väl till pass, oavsett om du är student eller jobbar hel- eller deltid. Här kommer lite tips om hur du kan skapa din egen sidoinkomst. Vi hjälper dig här att hitta extrainkomster att ha på sidan om ditt vanliga jobb med tips och konkreta exempel på sidoinkomst 2023.

1. Hyr ut saker

Hyr ut saker som motorsåg och verktyg.
Hyr ut saker som motorsåg, verktyg och annat som inte används dagligen

Om du har något i dina ägodelar som exempelvis verktyg, maskiner eller annat som kan vara dyrt för andra att köpa om de bara behöver det någon enstaka gång kan du hyra ut dina saker. Ett smart sätt att få in extra pengar. Hygglo är en bra tjänst att testa för uthyrning.

Har du gott om plats så kan du satsa på att hyra ut ett rum som sidoinkomst. Framförallt har studenter ofta svårt att hitta en bostad. Du kan välja att hyra ut för en kort tid eller en längre period. Det kan bli en hel del extra per månad! Det är inte svårt att tjäna 3000 – 5000 kr per månad från sina webbsidor

Sommarstugor är populärt att hyra ut då de flesta inte kan använda stugan själv under så många veckor under sommaren. Stugan kan också hyras ut under andra delar av året vilket kan vara uppskattat av både studenter och andra som behöver flytta snabbt på grund av ett nytt jobb.

Tips: Har du svårt att få ditt hus sålt och du redan har en ny bostad så kan det vara ett tillfälle att hyra ut det. Gärna till någon som kan tänkas köpa huset efter att ha bott där ett tag. Om något stort evenemang kommer att hållas i närheten av ditt boende kan du tjäna pengar på att hyra ut det om alla hotellrum är uppbokade.

2. Tjäna pengar på egen hemsida eller via sociala medier

Starta en egen hemsida och skaffa sidoinkomst eller använd dina sociala medier. Du kan skriva om ett ämne som du tycker är roligt och kan mycket om. I texten kan du hänvisa och länka till relaterade produkter och tjänster som du kan tjäna pengar på. Det ger dig chansen att få göra något roligt vid sidan av studierna eller jobbet.

3. Bli en mystery shopper

En mystery shopper är ett utmärkt extraknäck att få in lite extra pengar. Du utför mindre uppdrag på olika ställen som affärer och restauranger. En uppgift kan vara att besöka en affär för att utvärdera vilken service de erbjuder. Om ditt uppdrag går ut på att du ska köpa något så får du givetvis betalt för det också.

4. Tjäna pengar snabbt hemifrån med network marketing

Network marketing innebär att du arbetar som fristående säljare med hemförsäljning, oftast via homeparty. Ett snabbt sätt att tjäna pengar då du kan sälja samma kväll du har visning. Är du en social person och tror på produkten har du bra förutsättningar för att tjäna extra pengar hemifrån på denna sidoinkomst. En del av företagen har krav på ett visst antal homepartys per månad men det finns också de företag där du får lov att bara sälja online via sociala medier om du hellre vill det.

Vi har samlat ihop en lista med network-marketing-företag med diverse produkter du kan sälja. Sälj flera olika produkter vid ett och samma homeparty så tjänar du snabbt pengar hemifrån. Perfekta sidoinkomster för dig som behöver extra pengar!

5. Statist i reklamfilm eller film

En annan enkel extrainkomst är att vara statist i en reklamfilm eller vid en filminspelning. Det finns flera statistförmedlingar som då och då söker efter personer som kan vara statister.

6. Din hobby som sidoinkomst

Den bästa sidoinkomsten är att göra något du tycker är roligt. Har du en hobby där du tillverkar produkter som smycken, egenmålade tavlor eller andra saker? Ge andra glädje av din hobby genom att sälja dina hantverk via nätet på olika hemsidor och digitala kanaler. Satsar du på att synas i sociala medier kan du tjäna ganska bra på din sidoinkomst. Ett sätt som drygar ut kassan när du behöver pengar och där du får chansen att göra något roligt vid sidan av jobbet eller studierna.

7. Frilansa via Fiverr

Har du ett stort intresse eller stor kunskap inom något område? Det finns några plattformar på internet där du kan lägga upp olika gig som frilansuppdrag. Kika bland annat in på plattformen Fiverr. Det finns även Upwork men idag ställs det stora krav på att öppna ett konto då de för tillfället inte släpper in frilansare inom områden där de redan har ett stort antal.

Som frilansare kan du erbjuda tjänster som att designa logotyper, korrekturläsa texter, översätta med mera. Fundera över vilka kunskaper och färdigheter du har som du kan marknadsföra. Det finns även gott om svenska kunder på Fiverr om du bara vill köra allt på svenska. Bläddra runt på plattformen för att få lite idéer kring vad du kan erbjuda. Här har du goda möjligheter för sidoinkomster som ger extra klirr i kassan-

8. Sälj tjänster på Taskrunner

I den svenska appen Taskrunner kan du lägga bud på olika uppdrag du kan göra åt andra. Det kan handla om trädgårdsarbete, hjälpa till med flytt, skruva ihop Ikea-möbler och en massa annat. Alla som utför uppdrag på Taskrunner får först genomgå en intervju och en bakgrundskontroll utförs så att de som vill anlita dig kan känna sig trygga.

9. Svara på betalda undersökningar

Sidoinkomster du kan börja med idag är bland annat att svara på betalda undersökningar eller att testa och betygsätta produkter. Ett enkelt sätt att få ihop lite pengar snabbt. Det finns ett stort utbud med svenska sidor där du får betalt för att vara med i paneler, svara på enkäter och online-undersökningar. Vad du får i provision varierar mellan varje undersökning men genom att välja rätt företag kan du tjäna pengar enkelt online. Du kan få betalt i kontanter, presentkort eller produkter.

10. Ställ upp som hundvakt

Är du djurmänniska och gillar hundar finns det alltid någon som behöver hjälp av en hundvakt. Oavsett om någon ska resa bort eller behöver någon som går ut med hunden när hundägarna är på jobbet. Kanske någon ligger sjuk och behöver någon som rastar hunden?

Ett jobb som passar dig som är arbetslös, studerar eller jobbar deltid eller kväll. Ett kul sätt att tjäna extrapengar på för att få lite tid med djur och kanske motion och friskluft.

Kan man verkligen tjäna något på sidoinkomster?

Sidoinkomster är värdefullt för dig som behöver extra pengar. Du blir kanske inte rik eller tjänar så stora pengar på att ha en enda mindre extrainkomst men har du ändå tid över så kan du passa på att tjäna några extra hundralappar eller tusenlappar i månaden. Det är inte helt fel att tjäna lite extra pengar, särskilt om det inte tar så mycket tid. Det gäller faktiskt bara att komma igång.

Har du gott om tid kan du ha flera inkomster vid sidan av hemma. Då kommer du att kunna få en väldigt bra inkomst totalt genom några tusenlappar här och några tusen där.

En sidoinkomst kan vara det som är avgörande för att du ska klara din ekonomi om du har det svårt ekonomiskt och lite extra klirr i kassan är inte fel!

Vad är en sidoinkomst?

Det är extra inkomster som inte är din vanliga huvudsakliga arbetsinkomst. Sedan kan målet med din extrainkomst vara att den ska bli din primära huvudinkomst. Spana in vår topplista med exempel på bra sidoinkomster som ger extra pengar.

Måste jag skaffa företag?

Beroende på vinstsyfte, hur mycket du tjänar och hur stor din vanliga inkomst är, behöver du betala skatt på det du tjänar. Vill du kunna fakturera utan företag, finns det flera egenanställningsföretag som exempelvis Cool Company.