Tjäna pengar på affiliate med din blogg, hemsida eller sociala medier

Tjäna pengar på affiliate på din blogg, hemsida eller sociala medier

Kom enkelt igång med affiliatemarknadsföring och börja tjäna pengar på din blogg, hemsida eller sociala medier med vår guide till affiliate marketing. Få en bra inkomstkälla med passiv inkomst med en affiliate-sajt och marknadsför andra företags produkter och tjänster. Vi går igenom vad som krävs för att bli en affiliate för att kunna starta tjäna pengar.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing eller affiliatemarknadsföring på svenska är en onlinebaserad marknadsföring. Det innebär att du som affiliate marknadsför andra företags produkter eller tjänster och tjänar provision på det. Du lägger upp reklam eller länkar på din hemsida eller blogg där länkarna kan gå till exempelvis en webbutik. När besökaren genomför ett köp får du betalt utifrån en viss provision.

Bland annat influencers tjänar pengar på samarbeten genom affiliate marketing. De väljer ut en produkt de tycker är bra och gör reklam för den på sin kanal som kan vara sociala kanaler som Instagram, Youtube, blogg eller någon annan digital kanal.

Hur får man betalt som affiliate?

När dina besökare har klickat sig vidare in till din annonsör och gjort ett köp registreras en viss provision på ditt konto hos affiliatenätverket. Innan din ersättning kan betalas ut måste den godkännas av företaget du samarbetar med. Oftast sker det inom 30-45 dagar. Vissa företag godkänner automatiskt så fort köpet registrerats. Därefter fakturerar affiliatenätverket annonsören och när fakturan är betald är pengarna redo att utbetalas. Ditt godkända saldo betalas ut en gång i månaden men innan några pengar betalas ut krävs det oftast att du uppnår en viss utbetalningsgräns. Hela den här processen innebär att det i vissa fall kan ta upp till två månader innan pengarna finns på ditt konto.

Så lyckas du med affiliatemarknadsföring

För att lyckas som affiliate och få intäkter med din affiliatemarknadsföring behöver du satsa på bra varumärken. Välj de produkter eller tjänster som du själv skulle använda eller köpa. Se till att hålla all fakta uppdaterad och ge en korrekt bild av vad dina besökare får. Var ärlig och överdriv aldrig för då får du inga återkommande besökare, vilket kommer att innebära mindre trafik och mindre affiliateintäkter.

Framförallt är det viktigt att välja produkter eller tjänster som relaterar till ditt innehåll. Besökarna kommer till dig på grund av ditt innehåll. De har då redan ett intresse inom området och det är då lättare att locka dem till att göra ett köp, beställningen eller en registrering.

Företagen som samarbetar med affiliates vill nå sina specifika målgrupper. Därför är det större chans att ett företag godkänner dig som affiliate för deras produkter ju mer nischad din hemsida är och att den är inom ett relaterat område.

Bra affiliatenätverk som är lätta att komma igång med

Det är enkelt att både registrera sig hos affiliatenätverken och att ansöka till de olika annonsörerna/affiliateprogrammen. För att företagen ska godkänna dig som publicist för deras varumärke behöver du ha bra innehåll med kvalitet på din blogg eller hemsida. Kraven från företagen om de godkänner ett samarbete med din affiliate-sajt eller inte kan variera. Blir du inte godkänd kan du ansöka lite senare igen när du har fyllt på med mer innehåll.

Adtraction

En av nordens största affiliatenätverk är Adtraction och det är väldigt enkelt att komma igång. Allt är på svenska och det finns många företag att välja mellan. Även om du bara har en liten eller medelstor blogg kan du som affiliate få en riktigt bra inkomstkälla. Utbetalningar den 10:e varje månad när din intjänade provision har nått minst 100 kronor.

✅ Störst i Sverige
✅ Bra svenska varumärken
✅ 294 annonsörer/program

Adrecord

En annan bra och stor affiliatetjänst är Adrecord som även den är på svenska. Utbetalningar sker när du själv vill när din intjänade provision kommit upp i 300 kronor om du är registrerad som privatperson. Är du registrerad som företag sker utbetalningen den 15:e varje månad när provisionen är minst 500 kronor.

✅ Näst störst i Sverige
✅ Bra svenska varumärken
✅ 234 annonsörer/program

Kom igång med affiliate marketing!

  1. Skapa ett gratis konto hos ett affiliatenätverk.
  2. Välj de annonsörer du vill jobba med och ansök till deras affiliateprogram. Din ansökan behandlas ofta inom 24 timmar.
  3. Länka till annonsörerna från din blogg, hemsida eller sociala medier.
  4. Få provision när någon klickar på dina länkar och genomför ett köp hos annonsören.

Vilket är det bästa affiliateprogrammet för att tjäna pengar?

Det bästa affiliate programmet för att tjäna pengar är en ganska svår fråga att svara på eftersom många faktorer spelar in. Vi skulle kunna säga till dig att en särskild långivare är det bästa affiliateprogrammet men lyckas du inte få tillräckligt mycket trafik till din webbplats och skriver du en ointressant artikel som inte får dina besökare att ansöka om lån så är det inte det bästa programmet för dig. Här måste vi också titta på hur konkurrensen ser ut. Det är oerhört svårt att ranka högt på Google med en webbplats om lån eftersom det finns så många som skriver om detta redan och de är duktiga på att sökoptimera för att hamna högt i resultatet.

Om du ska lyckas bra med ett affiliateprogram krävs det att du är expert på ämnet. Du behöver också skriva så att du lyckas övertyga dina besökare att genomföra ett köp eller en beställning utifrån din information och att de vill klicka sig vidare från din webbplats till annonsören. Du har större chanser om konkurrensen är mindre. Här är ett tips att titta på de första sökresultaten om ditt aktuella ämne och se vad du kan göra annorlunda och bättre. Kan du dessutom SEO – sökoptimering för att få bra position i sökmotorer som Google har du ännu bättre chanser.

Så sammanfattningsvis gäller det att inte titta på hur hög provisionen är per affiliateprogram eller hur lätt andra har för programmet. Allt handlar om dina egna förutsättningar och hur konkurrensen ser ut.

Vad ska din affiliate-sajt handla om?

Vet du inte direkt vad din affiliate-sajt ska handla om ska vi här gå igenom några tips på hur du ska tänka och hitta idéer.

Undersök konkurrensen

Börja med att skapa ett konto hos exempelvis Adtraction som har det största utbudet av svenska företag att samarbeta med. Titta igenom vilka annonsprogram som finns och inom vilka kategorier. Hitta något intressant som du skulle kunna skriva om och googla på varumärket eller relaterade sökord som har med produkten att göra. Titta vilket sökresultat du får och undersök de webbplatser som finns på förstasidan. Fundera på om du kan göra något liknande och allra helst ännu bättre för att du ska hamna på förstasidan istället.

Bestäm dig för vad du vill satsa på

Bestäm dig för vilket ämnesområde du vill satsa på. Titta inte så mycket på vilken provision du får utan fokusera på vad du lätt kan skriva om och där det inte redan finns tusentals webbplatser som du måste konkurrera med. Casino och sms lån finns det till exempel redan gott om så det kommer att bli svårt att få någon trafik överhuvudtaget till din hemsida.

Inriktningen och värdet för besökarna

Bestäm inriktningen för ditt ämne och vad du ska ge besökarna för värde. Ska du informera, jämföra, recensera, guida, bevaka eller skapa topplistor. Även här kan du titta på de konkurrerande sidorna för att få bra idéer.

Starta din hemsida eller blogg med WordPress på ett bra webbhotell

När du ska starta din hemsida eller blogg är WordPress det CMS som ger di mest fria händer. Då menar vi WordPress.org och inte WordPress.com! Det är enkelt att komma igång med WordPress när du väl har valt ett webbhotell. De allra flesta webbhotell erbjuder en one-click installation av WordPress för att smidigt komma igång.

Så skaffar du mer trafik till din hemsida och blogg

Bland de enklaste sätten att starta en passiv inkomst är bli affiliate. En passiv inkomst kan generera pengar dygnet runt och du kan jobba var du vill. Helt och hållet passivt är det inte från början eftersom du måste jobba på att bygga upp din trafik. Efterhand som din hemsida eller blogg klättrar i sökresultaten i sökmotorerna som Google och desto fler följare du får via sociala medier kan du lägga mindre tid på att publicera nytt innehåll med produkter, artiklar och inlägg. Det svåra är att hålla en balans för du behöver publicera tillräckligt ofta för att inte tappa följare och trafik.

De 3 bästa tipsen för att tjäna pengar på din hemsida eller blogg

  • Hitta din nisch bland dina intressen. För att du ska få hög ranking/position i sökmotorerna, vilket ger dig högre trafik, behöver du ha en blogg eller hemsida som handlar om ett smalare ämne. Hitta ett ämne du har mycket kunskap och intresse i och skriv allt du kan om ämnet och lite till.
  • Tänk på att designa din blogg eller hemsida så den ser proffsig ut annars lämnar besökarna din sida direkt de kommer dit.
  • Ge dina besökare ett mervärde. Rabbla inte upp företag eller produkt efter varandra utan ge besökarna nyttig och intressant information. Då är det större chans att de klickar på dina annonser och att de kommer tillbaka.
Rulla till toppen